Εντατικές διαβουλεύσεις και σήμερα στην Κύπρο, όπου το πρωί της Πέμπτης οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν το νέο σχέδιο για μικρότερο κούρεμα στις καταθέσεις και ειδικό ταμείο στήριξης της κυπριακής οικονομίας, με στόχο τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. Μετά το «όχι» της περασμένης Τρίτης, η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί – ακόμη και σήμερα – να αποφασίσει επί της εναλλακτικής αυτής πρότασης. Στη Μόσχα παραμένει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών. Κλειστές μέχρι την επόμενη Τρίτη θα παραμείνουν οι κυπριακές τράπεζες.

Ads

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί, μετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου. 

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης φέρεται να οριστικοποιήθηκε ένα νέο «σχέδιο Β» που θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
 
Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι αύριο (σήμερα Πέμπτη), δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της Τετάρτης μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις.
 
Σε δηλώσεις του, o Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, ανέφερε ότι η πρόταση αφορά τη δημιουργία διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ., ενώ ένα τμήμα του ποσού το οποίο απαιτείται θα καλυφθεί από κούρεμα ηπιότερης μορφής, από το οποίο θα εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ.

Ads

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, το περίγραμμα της εν λόγω πρότασης παρουσιάστηκε στην τρόικα, η οποία αναμένει να δει ποια θα είναι καταρχήν η αντίδραση των κομμάτων. Σύμφωνα επίσης με τον Κύπριο υπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος, όπως είπε, εκ πρώτης όψεως δεν απέρριψε την ιδέα. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «η σημερινή μέρα είναι πιο δύσκολη από τη χθεσινή», καθώς «στενεύουν τα περιθώρια» και «έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται προβλήματα στην οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς».

Εν τω μεταξύ, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν πως το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση της Λαϊκής, τον χωρισμό της σε δύο τράπεζες, μία «καλή» στην οποία θα μεταφερθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και μία «κακή» στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. 

Χρυσόστομος: Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β’
 
«Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας το πρωί στο Mega, και τόνισε ότι «εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος».
 
Ερωτηθείς αν το σχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, εκτίμησε ότι «θα περάσει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα», παραδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόσθεσε: «Περιμέναμε κάτι από τη Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση».
 
Διαβουλεύσεις και στη Μόσχα
 
Την ίδια ώρα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, συνεχίζει – χωρίς εξέλιξη – τις επαφές στη Μόσχα με στόχο την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει πάρει η χώρα του από τη Ρωσία. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι ζητούν ως αντάλλαγμα για πιθανή δανειοδότηση της Κύπρου την παραχώρηση ναυτικής βάσης, τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί και το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής από τη ρωσική πρωτεύουσα, πέραν του δανείου, Λευκωσία και Μόσχα συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο. «Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ζητημάτων. Oι τράπεζες και το φυσικό αέριο αποτελούν ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία», ανέφερε σε δημοσιογράφους. «Ζητήσαμε ξεκάθαρα βοήθεια, αλλά θα πρέπει να έχει και οικονομικό νόημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε. 

«Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία «διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει». «Δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε», συμπλήρωσε.
 
Εξάλλου, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί «για ακατανόητους λόγους». Όπως τόνισε, «το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς». «Για τον λόγο αυτόν», συνέχισε, «τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους».
 
Στη Μόσχα για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον κ. Μπαρόζο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον κ. Μεντβέντεφ.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο, τονίζοντας ωστόσο ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση.