Στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης θα καθίσουν οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κερι, της Ρωσίας, Σερκγκέι Λαβροφ, και της Ουκρανίας, Αντριι Ντεστσίτσια, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. 

Ads

«Η Κάθριν Αστον συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν για την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κρίση στην Ουκρανία αναζωπυρώθηκε όταν το Σαββατοκύριακο φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ, κατάσχοντας όπλα και ζητώντας δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. 

Ads

Στο Λουχάνσκ, περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποχώρησαν τη νύχτα από κυβερνητικό κτήριο που τελούσε υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και εκπροσώπους των αρχών, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU). Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι καταληψίες είχαν παγιδεύσει το κτήριο με εκρηκτικά και ότι κρατούσαν περί τους 60 ομήρους. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε από την πλευρά του ότι 56 άνθρωποι αποχώρησαν από το κτήριο, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους καταληψίες. Οι καταληψίες αρνήθηκαν ότι έχουν παγιδεύσει το κτήριο και ότι κρατούν ομήρους, αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους αποθήκη με όπλα.

Στο Χάρκοβο η ανάκτηση του κτιρίου έγινε αναίμακτα. 

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ, κάλεσε τους φιλορώσους να «να συναινέσουν σε πολιτική λύση, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την κρατική βία». Έκανε μάλιστα λόγο για ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις τρεις πόλεις η οποία θα λάβει τέλος τις επόμενες ημέρες. 

Παρόλα αυτά, το το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία θα αποτελέσει «ιστορικό σφάλμα», ενώ ο Τζον Κέρι είχε επιρρίψει σε Ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών.