“Μέχρι το 2080, όλοι όσοι θα έχουν άμεσο ενδιαφέρον να μάθουν πως πέθανε ο Δρ. Ντέιβιντ Κέλι, θα κινδυνεύουν και οι ίδιοι να βρεθούν νεκροί”.
Αυτός είναι ο τρόπος που αντέδρασε ιατροδικαστής της Οξφόρδης σε μία πρόσφατη απόφαση που διατάσσει το “κλείδωμα” των αρχείων που αναφέρονται στις λεπτομέρειες που αφορούν στο θάνατο του πρώην επιθεωρητή των Ηνωμένων Εθνών για τα όπλα, για 70 χρόνια.
Η ιστορία του Κέλι, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά σημαντική το 2003, πριν βρεθεί νεκρός στο δάσος πίσω από το σπίτι του, στο Oxfordshire της Βρετανίας. Όπως αποκάλυψε το BBC, ήταν η βασική πηγή πίσω από μία ιστορία μυστικών πληροφοριών που σχετιζόταν με την υποτιθέμενη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ.
Ώρες πριν από το θάνατό του και σύμφωνα πάντα με το BBC, ταχυδρόμησε μέσω του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου πληροφορίες στη δημοσιογράφο των New York Times, Judith Miller, προειδοποιώντας την παράλληλα για την ύπαρξη “σκοτεινών παραγόντων που παίζουν παιχνίδια”.
Ο Λόρδος Hutton, ο Βρετανός δικαστής που ηγήθηκε της έρευνας του κράτους για το θάνατο του Kelly, διέταξε, επίσης, τα γραπτά αρχεία που αφορούν την υπόθεση να παραμείνουν “κλειστά” για 30 χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό Morning Star on-line.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η έρευνα του Hutton “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κέλι αυτοκτόνησε κόβοντας τις αρτηρίες του αίματος στον καρπό του. Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή έχει αμφισβητηθεί από τους γιατρούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο τραυματισμός του επιθεωρητή δεν ήταν αρκετά σοβαρός για να τον σκοτώσει.
Ένας νοσοκόμος που παραβρέθηκε στην σκηνή, ανέφερε σύμφωνα με τη Guardian: “Δεν υπήρχε πολύ αίμα… Όταν κάποιος κόβει μία αρτηρία, είτε τυχαία, είτε εσκεμμένα, το αίμα πετάγεται παντού. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο θάνατος να προκλήθηκε από την πληγή που είδαμε στον καρπό”.
Οι ισχυρισμοί τελικά οδήγησαν μια ομάδα έξι γιατρών να φέρουν επίσημο αίτημα για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του επιθεωρητή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >