Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι επισκέφτηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Η συμβολική αυτή κίνηση επισφραγίζει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

Ads

Ο κ. Αρίντς επανέλαβε την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών» και ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον ευχαρίστησε του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αλλά υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στο θέμα του Ορφανοτροφείου «εφαρμόστηκε ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις», απάντησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ads

Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Έκτοτε, και ιδιαίτερα όσο μεγάλωνε η επιρροή των στρατιωτικών στην Τουρκία επιβαλλόταν η άποψη ότι το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός υπαγόμενος στον αντινομάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δ. Δρούτσα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές για τη νέα χρονιά.

Με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη σημερινή συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η συμβολική αυτή επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ακολουθεί κάποιες πρόσφατες θετικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνοδευθεί σύντομα από ουσιαστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που συνεχίζουν να δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία και απειλούν την ίδια την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόσθεσε ότι σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για αυτό είναι να εκλείψουν εκ μέρους της Τουρκίας, οι συμπεριφορές, που επιβαρύνουν το κλίμα και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης.