Το 2010 η Βρετανία απέκτησε την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην μεταπολεμική ιστορία της – την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Οι σημερινές αναμένεται να οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, στη δεύτερη συνεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου – τουλάχιστον έως αύριο όμως και πιθανότατα και για αρκετές ημέρες ακόμη θα είναι άγνωστο ποιοι θα μετέχουν σ’ αυτή την κυβέρνηση και ποιος θα ηγείται.
Οι κάλπες στη Βρετανία κλείνουν στις 10 το βράδυ απόψε τοπική ώρα και οι τελευταία χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε απόλυτη ισοπαλία: Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM που έγινε για λογαριασμό του Guardian φέρνει τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ να λαμβάνουν αμφότεροι ποσοστό 35%. Οπερ, τα πάντα θα κριθούν στο νήμα και, κυρίως, στα ποσοστά που θα πάρουν τα μικρότερα κόμματα και εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι – ποσοστά, τα οποία θα καθορίσουν και τους τελικούς συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων.
Με βάση την δημοσκόπηση του ICM τα ποσοστά αυτών των μικρότερων κομμάτων, των ρυθμιστών των πολιτικών εξελίξεων, κινούνται στα εξής επίπεδα: Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ (και πιθανοί κυβερνητικοί σύμμαχοι του Ντέιβιντ Κάμερον) βρίσκονται στο 9%, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (εν δυνάμει εταίρος του Εντ Μίλιμπαντ) παίρνει 5%, ενώ το αντι-ευρωπαϊκό και απομονωμένο UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει το 11%. Ποσοστό 3% καταγράφουν επίσης οι Πράσινοι.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στο Λονδίνο, τα πιθανότερα σενάρια είναι τρία:
Επανάληψη του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού με συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Υπό αυτό το σενάριο ο Ντέιβιντ Κάμερον παραμένει πρωθυπουργός, προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί είναι να συγκεντρώσουν Τόρις και Φιλελεύθεροι 326 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων – προοπτική, που αυτή τη στιγμή δείχνει οριακή.
Συγκυβέρνηση των Εργατικών με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Πρωθυπουργός γίνεται ο Εντ Μίλιμπαντ, ωστόσο και εδώ μοιάζει δύσκολη η συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς έναν ακόμη μικρότερο σύμμαχο.
Κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» Συντηρητικών και Εργατικών. Το σενάριο αυτό στηρίζεται σε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες, έως και εβδομάδες, θα πρέπει όμως να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Μαΐου, οπότε με βάση το σύνταγμα, βασίλισσα Ελισάβετ θα αναγνώσει τις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >