Ο κατηγορούμενος για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση των Χριστουγέννων σε αεροσκάφος της Delta Airlines στρατολογήθηκε από την Αλ Κάιντα στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Υεμενίτικης κυβέρνησης, αρμόδιο για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Ράσιντ αλ-Αλιμι

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αλ- Αλιμι ανέφερε ότι «Ο Νιγηριανός κρυβόταν στην περιοχή Ουάντι Ραφάντ (της ανατολικής επαρχίας Σάμπουα) και συνάντησε τον ριζοσπάστη ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλακί». Ο Αουλακί, ένας νεαρής ηλικίας Υεμενίτης ιερωμένος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, φέρεται να έχει σχέση με το μακελειό στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ στο Τέξας, με 13 νεκρούς και 42 τραυματίες το Νοέμβριο.

Ο Νιγηριανός είχε διαμείνει από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο στην Υεμένη, από την οποία αναχώρησε λίγο πριν από την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες σε βάρος του Αμπντουλμουταλάμπ, κυρίως για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και «απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής».

Ο αλ- Αλιμι προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση στη χώρα του θα μπορούσε να ενισχύσει την Αλ Κάιντα. «Μία άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να ενισχύσει το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντί να το αποδυναμώσει», είπε και κάλεσε τις δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ, να προστρέξουν την Υεμένη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης με υλική βοήθεια και εκπαίδευση.

Ads

Στο μεταξύ, υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών προειδοποίησαν χώρες του Κόλπου ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον πλοίων, με την οργάνωση να έχει ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της στην Υεμένη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Κουβέιτ Al Qabas, που επικαλείται πηγές ασφαλείας του Κουβέιτ, η Αλ Κάιντα εκπαίδευσε μαχητές στην περιοχή για να επιτεθεί σε πολεμικά πλοία, εμπορικά και κρουαζιερόπλοια στον Κόλπο και τη θάλασσα της Αραβίας.

Ωστόσο, η Υεμένη που έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά μελών της Αλ Κάιντα στο έδαφός της απέρριψε την Πέμπτη μια πιθανή άμεση επέμβαση από τις ΗΠΑ, λέγοντας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την οργάνωση.

Έκθεση σοκ του Λευκού Οίκου

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς δήλωσε σε συνέντευξή του στη USA Today ότι οι Αμερικανοί θα πάθουν «ένα κάποιο σοκ» από την έκθεση του Λευκού Οίκου για τις παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την αποτυχούσα απόπειρα ανατίναξης αεροπλάνου της Delta.

«Σωστά και δίκαια θορυβήθηκε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το γεγονός ότι αυτά που υπήρχαν στη διάθεσή μας, πληροφοριακά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα, τύποι συμπεριφορών που ήταν γνωστοί, δεν αξιοποιήθηκαν» δηλώνει ο Τζόουνς και προσθέτει ότι η έκθεση αυτή δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ελέγχει τώρα την κατάσταση. «Γνωρίζουμε τί έγινε, γνωρίζουμε τί δεν έγινε και γνωρίζουμε πώς να το διορθώσουμε», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει δημόσια δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.