Τα πυρά της προς τη Βρετανία στρέφει η Τεχεράνη μετά την κατάσχεση, χθες, του υπό παναμαϊκή σημαία ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, την οποία το Ιράν χαρακτηρίζει παράνομη.

Ads

Σε μία πρώτη αντίδραση, μετά την κατάσχεση του τάνκερ από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού και τις αρχές του Γιβραλτάρ, κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη. Κατά τη συνάντηση αυτή  η ιρανική πλευρά ζήτησε επιτακτικά την «άμεση απελευθέρωση» του πετρελαιοφόρου και κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως πράξη «πειρατείας».

Η ιρανική πλευρά παράλληλα υποστήριξε πως το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη «στα διεθνή ύδατα», ενώ προχώρησε« ένα βήμα παρακάτω κάνοντας για μια ενέργεια που ήρθε «έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως «η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει πέραν της επικράτειάς της τις δικές της μονομερείς κυρώσεις ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών».

Ads

Αυτός ο τρόπος δράσης είναι «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν», προσθέτει το ιρανικό υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδόθηκαν στον Βρετανό πρεσβευτή έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».

Από τη δική του πλευρά, το Φόρεϊν Όφις σχολίασε ως «ανοησίες» τις παραπάνω κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, η αναχαίτιση του «Grace 1», το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.

Τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών του Γιβλαρτάρ.

Τα 28 μέλη του πληρώματος που παραμένουν στο σούπερ τάνκερ «Grace 1», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι κυρίως Ινδοί, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μερικοί Πακιστανοί και Ουκρανοί. Η αστυνομία και τελωνιακοί παραμένουν πάνω στο πλοίο προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα, όμως το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποχωρήσει.

Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του «Grace 1» ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα. Παρ’όλα αυτ’α, η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.