Σε εξαιρετικά ψυχρό κλίμα, καθώς κράτησε μόλις δύο λεπτά, έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον Πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ στα Σκόπια.

Ads

Ο Ζάεφ κατέθεσε στον Ιβανόφ το κείμενο της συμφωνίας για την ονομασία, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο twitter, σημειώνεται πως τόσο ο Ζάεφ όσο και ο Ντιμιτρόφ, κατέβαλαν προσπάθεια να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, αλλά ο Γκεόργκι Ιβανόφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος τον διάλογο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της χώρας «και στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ads

Οι σχέσεις της προεδρίας και της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ «μυρίζουν μπαρούτι» εδώ και πολύ καιρό, με τον Ιβανόφ, ο οποίος εκλέχθηκε με το εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE) αν και δεν είναι μέλος του, να μην μπορεί να κρύψει τη δυσφορία του για τη συμφωνία. Μάλιστα, αμέσως μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, η προεδρία της ΠΓΔΜ είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «τα σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λύνονται από το τηλέφωνο και ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια προσωπική συμφωνία ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς».

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ότι η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η λύση χωρίς τις συνταγματικές αλλαγές δεν μπλοκάρουν το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται ο Ζόραν Ζάεφ.

Αντίθετα ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τη Δευτέρα ότι η απόρριψη της συμφωνίας σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό.