Με την προειδοποίηση ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία απάντησε ο Ούγκο Τσάβες στις κατηγορίες της Μπογκοτά ότι «ανέχεται» την παρουσία αριστερών ανταρτών στο έδαφος της χώρας του.

Ads

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε υποστήριξε ότι διαθέτει αποδείξεις πως μέλη των αντάρτικων οργανώσεων Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) κρύβονται σε περιοχές της ζούγκλας στο έδαφος της Βενεζουέλας. Επίσης, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο πέντε υψηλόβαθμων ηγετών των δύο οργανώσεων, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται στη Βενεζουέλα. Tην Παρασκευή, η κυβέρνηση Ουρίμπε αξίωσε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για το θέμα αυτό. «Αυτής της αίτησης έχουν προηγηθεί αναρίθμητες και ανεπιτυχείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα μέσα από έναν απευθείας διάλογο με τη Βενεζουέλα», αναφέρει η κολομβιανή προεδρία σε σχετικό ανακοινωθέν. Η κολομβιανή κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, ζήτησε επίσης από τρίτες χώρες να διαμεσολαβήσουν με το Καράκας -κυρίως από την Ισπανία, την Κούβα και τη Βραζιλία.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως οι διεθνείς δεσμεύσεις της Βενεζουέλας της απαγορεύουν να φιλοξενεί στο έδαφός της τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η Βενεζουέλα είναι υποχρεωμένη, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Ένωσης των εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), να απαγορεύει σε τρομοκρατικές οργανώσεις τη δυνατότητα να δρουν στο έδαφός της», δήλωσε ο Φίλιπ Κρόουλι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ως απάντηση, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, ο Τσάβες είπε ότι δεν θα παραστεί, την 7η Αυγούστου στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον οποίο κάλεσε να αποστασιοποιηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Ουρίμπε. Ας σημειωθεί ότι ο Σάντος ήταν υπουργός Άμυνας του Ουρίμπε το 2008.

Ads

«Εάν συνεχίσουν αυτή την παλαβομάρα, τις επόμενες ώρες θα διακόψω τις σχέσεις μας με την Κολομβία», είπε ο Τσάβες σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την αποκατάσταση των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση». Ο Τσάβες χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «μαφιόζο… γεμάτο μίσος» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα «παρασυρθεί από τις προκλήσεις» του.

«Ενώ γίνονταν βήματα [για την βελτίωση των διμερών σχέσεων] η κυβέρνηση του Ουρίμπε αποφάσισε… να δυναμιτίσει την επαναπροσέγγιση», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας, ανακοινώνοντας την ανάκληση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Μπογκοτά για διαβουλεύσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Τσάβες και του συντηρητικού Ουρίμπε επιδεινώθηκαν ραγδαία τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της «διάχυσης» του εμφυλίου στην Κολομβία, που διαρκεί δεκαετίες, πέραν των συνόρων (στον Ισημερινό πριν δύο χρόνια, όταν Κίτο και Καράκας διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Μπογκοτά και απειλήθηκε πόλεμος στις Άνδεις), καθώς και των κατηγοριών της Μπογκοτά ότι ο Τσάβες «στηρίζει» τους αντάρτες.