Στο ανώτατο επίπεδο αυξήθηκε το επίπεδο ασφαλείας στη Γαλλία μετά το μπαράζ αιματηρών επιθέσεων με πέντε νεκρούς σε Παρίσι, Νίκαια, Αβινιόν, αλλά και το γαλλικό προξενείο στην Τζέντα.

Ads

Ήδη πάντως οι λεπτομέρειες του εγκλήματος στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας προκαλούν αποτροπιασμό, καθώς ο  25χρονος δράστης  έκοψε τον λαιμό μιας 70χρονης, ενώ νεκροί είναι επίσης ο νεωκόρος του ναού αλλά και μια 40χρονη γυναίκα.

Οι νέες επιθέσεις έρχονται στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για αντι-ισλαμική προπαγάνδα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Ο δράστης ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή, γιατί έδειξε δείξει στους μαθητές σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Η ένταση αυξήθηκε, όταν το εβδομαδιαίο περιοδικό   στο νέο του πρωτοσέλιδο σατίρισε τον Τούρκο πρόεδρο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέα πυρά και την προεδρία του να προαναγγέλλει «διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου». Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η οργή και σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου με κυβερνήσεις και διαδηλωτές να κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Ads

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις προκάλεσαν κύμα αλληλεγγύης προς τη Γαλλία από διεθνείς ηγέτες, με την Τουρκία μάλιστα  να είναι από τις τις πρώτες χώρες, που καταδίκασε «έντονα» την «άγρια» επίθεση στη Νίκαια.