Την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης “χτυπάει κόκκινο” με φόντο το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις που διεξάγουν Μόσχα και Πεκίνο.

Ads

Μάλιστα φαίνεται πως αυτές έχουν προκαλέσει “επεισόδια” με χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως  κινεζικά αεροσκάφη από το στενό Τσουσίμα κινήθηκαν το πρωί από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προς τη βόρεια κατεύθυνση της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι τα ρωσικά αεροσκάφη κινήθηκαν αρχικά νότια στην ίδια περιοχή και στη συνέχεια άλλαξαν κατεύθυνση προς τα βόρεια.

Ads

Σε απάντηση στην πορεία των ξένων αεροσκαφών, μαχητικά αεροσκάφη της Ιαπωνικής Δύναμης Αεροπορικής Αυτοάμυνας (ASDF) απογειώθηκαν στην περιοχή.

Το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες πληροφόρησης και ανάλυσης σχετικά με την πλοήγηση ξένων αεροπορικών στοιχείων στα περιφερειακά ύδατα θα συνεχιστούν.

Το Τόκιο πάντως διευκρίνισε πως δεν παραβιάστηκε ο ιαπωνικός εθνικός εναέριος χώρος.

Ένταση με τη Νότια Κορέα

Την Τετάρτη ο στρατός της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει ότι αναχαίτισε ξένα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στην αντιαεροπορική ζώνη της χώρας.

Τα δύο κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 εισήλθαν και εξήλθαν επανειλημμένα από τη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Κορέας (KADIZ) στα ανοικτά των νότιων και βορειοανατολικών ακτών της Νότιας Κορέας ξεκινώντας περίπου στις 5:50 π.μ. (τοπική ώρα, 10.50 μ.μ. ώρα Ελλάδος την Τρίτη), δήλωσε το Γενικό Επιτελείο στη Σεούλ.

Επανήλθαν στη ζώνη ώρες αργότερα από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή στη Νότια Κορέα ως Ανατολική Θάλασσα, μαζί με τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών TU-95 και των μαχητικών αεροσκαφών SU-35, και έφυγαν μετά 18 λεπτά από την KADIZ, είπε το Επιτελείο.

«Ο στρατός μας έστειλε μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πριν από την είσοδο του κινεζικού και ρωσικού αεροσκάφους στην KADIZ για την εφαρμογή τακτικών μέτρων για την προετοιμασία για ενδεχόμενο ενδεχόμενο», ανέφερε το Επιτελείο σε δήλωση. Τα αεροπλάνα δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, ανέφερε.

Η ζώνη αεράμυνας είναι περιοχή όπου οι χώρες απαιτούν από τα ξένα αεροσκάφη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ταυτοποίησή τους. Σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο μιας χώρας – τον αέρα πάνω από το έδαφος και τα χωρικά ύδατά της – δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες που να διέπουν τις ζώνες αεράμυνας.

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη ζώνη αεράμυνας της Ν. Κορέας. Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι η ζώνη δεν είναι εδαφικός εναέριος χώρος και όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων εκεί.

Η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας έστειλε επίσης μαχητικά αεροσκάφη αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε αργότερα το υπουργείο Άμυνας του Τόκιο σε δελτίο τύπου.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας αρκέστηκε την Τετάρτη να αναφέρει ότι η περιπολία, μέρος του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας» των χωρών, πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Αντιθέτως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι ξένα αεροσκάφη «συνόδευσαν» τα ρωσικά και κινεζικά και υπογράμμισε ότι τα ρωσικά και κινεζικά αεροπλάνα δεν πέρασαν στον εναέριο χώρο άλλου κράτους.