Ο αρμόδιος αμερικανικός οργανισμός DTCC Trade Information Warehouse θα παρέχει εφεξής στις ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές πληροφορίες για τα στοιχεία των επενδυτών που εμπλέκονται σε συναλλαγές χρηματοπιστωτικών παραγώγων, όπως τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps ή CDS), σύμφωνα με τους Financial Times.

Ads

Η εφημερίδα σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι ο Οργανισμός υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση μετά την πίεση που άσκησαν η Ελλάδα μαζί με άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με σκοπό να αποτραπεί η κερδοσκοπία των hedge funds, όπως συνέβη στην περίπτωση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αρχικό ο DTCC αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες με τα ονόματα των επενδυτών που συμμετείχαν σε αγοραπωλησίες για ελληνικά CDS, καθώς η πρακτική που ακολουθούσε ήταν να μη δίνει τα στοιχεία αυτά, χωρίς της συναίνεση των τραπεζών και των άλλων επενδυτών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία σε εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, οι οποίες σχεδίαζαν να ζητήσουν τη δημιουργία ενός αντίστοιχου με τον DTCC Οργανισμού, στην Ευρώπη, καθώς η γνώση των στοιχείων των επενδυτών είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η χειραγώγηση της αγοράς των CDS. Έτσι, η DTCC έστειλε επιστολή σε όλες τις εποπτικές αρχές, με την οποία ανέφερε ότι «οι εποπτικές αρχές και άλλοι δημόσιοι φορείς μπορούν να αναμένουν, μετά από αίτησή τους, ότι τα ονόματα των συναλλασσόμενων θα περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που θα τους δοθούν».

Ads