Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη διοργάνωση του Euro2020, καθώς ήδη η UEFA καταγγέλλεται ως υπαίτια για την αύξηση κρουσμάτων, καθώς έχει επιτρέψει την είσοδο φιλάθλων στα γήπεδα, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται και συνωστισμός σε μπαρ και ζώνες θεατών.

Ads

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνωστισμός τα γήπεδα έχει φέρει αύξηση κατά 10% σε νέα κρούσματα, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο επιβράδυνσης στην Ευρώπη που κράτησε περίπου δέκα εβδομάδες.

Ωστόσο, η κριτική αποκτά διαφορετική βαρύτητα, όταν προέρχεται από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και στοχεύει ξεκάθαρα την UEFA, με τον Χόρστ Ζέεχοφερ να χαρακτηρίζει τον οργανισμό ως «εξαιρετικά ανεύθυνο».

Η UEFA, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως «οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τον αριθμό των θεατών στα γήπεδα και με τις προϋποθέσεις εισόδου στις χώρες που φιλοξενούν τους αγώνες είναι ευθύνη των κρατών και των τοπικών κοινοτήτων και ο οργανισμός ακολουθεί αυστηρά αυτά τα μέτρα».

Ads

Ο Ζεεχόφερ, πάντως, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί η UEFA είναι τόσο ανεύθυνη. Υποθέτω ότι σχετίζεται με την εμπορικότητα και το κέρδος», για να προσθέσει ότι ένα ματς με 60.000 θεατές, όπως έγινε στην Βουδαπέστη, αλλά και οι προγραμματισμένοι ημιτελικοί και ο τελικός στο Γουέμπλεϊ, αναμφίβολα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Σκωτίας ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι 1.991 πολίτες που βρέθηκαν σε ματς του Euro έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό. Από αυτούς, οι 1.294 ταξίδευσαν στο Λονδίνο ενώ 397 ήταν στον αγώνα Αγγλία-Σκοτία στο Γουέμπλεϊ.

Η Φινλανδία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300 πολίτες μολύνθηκαν, καθώς βρέθηκαν σε ματς της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε να υπάρξει απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 500 ατόμων, με αφορμή το Euro, ενώ η Αγία Πετρούπολη είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει ματς για τη φάση των «8» με την χωρητικότητα του γηπέδου στο 50%. 

Την ίδια στιγμή η Ιταλία προειδοποιεί τους φιλάθλους της Αγγλίας να μην χρησιμοποιήσουν παραθυράκια στη νομοθεσία περί ταξιδιών ώστε να βρεθούν στο ματς Αγγλία-Ουκρανία που θα διεξαχθεί το Σάββατο στη Ρώμη, ακόμη κι αν έχουν κλείσει εισιτήριο.

Η περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας έχει επιβάλει από τον περασμένο μήνα υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών για όσους έρχονται στη Ρώμη από την Βρετανία, όμως εξαιρεί εκείνους που πηγαίνουν στην περιοχή για επαγγελματικά ταξίδια. Πλέον, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο στάδιο σε κανέναν.

Από την πλευρά της η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει εισιτήρια για το συγκεκριμένο ματς μέσω του συνδέσμου οπαδών των «λιονταριών». 

Πάντως, η UEFA έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο γήπεδο θα βρεθούν 16.000 θεατές, αριθμός που αναλογεί στο 25% της χωρητικότητας του σταδίου Ολίμπικο.

Στην Αγία Πετρούπολη, αύριο, η Ελβετία αντιμετωπίζει την Ισπανία και περισσότεροι από 1.000 Ελβετοί αναμένεται να ταξιδέψουν για το παιχνίδι. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Αλαίν Μπερσέτ, ήδη προειδοποίησε ότι θα ήταν ανόητο τα ταξιδέψουν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Χωρίς εμβόλιο, εγώ δεν θα πήγαινα. Τα πράγματα είναι εκρηκτικά εκεί με την παραλλαγή Δέλτα. Εάν έχετε εμβολιαστεί να πάτε, αλλά υπάρχει μεγάλο ρίσκο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε όλα, αυτά, πάντως, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της UEFA, Ντάνιελ Κοχ, απαντά ότι ο εμβολιασμός και οι έλεγχοι στα σύνορα θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα, αλλά παραδέχεται ότι θα φέρουν μερική αύξηση των κρουσμάτων.