Πλοία μη-κυβερνητικών οργανώσεων, πάνω στα οποία επιβαίνουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, επιχειρούν να αποβιβάσουν τους διασωθέντες στο λιμάνι της Κατάνης. Αντιδράσεις από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι που προτίθεται να επιτρέψει την αποβίβαση μόνο σε ανηλίκους, γυναίκες και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ads

Σήμερα το απόγευμα το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εισήλθε στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία. Μεταφέρει 572 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ματίας Τζιλ, δήλωσε ότι «μετά από παραμονή στην θάλασσα και την φυλάκιση σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης της Λιβύης, όλοι οι διασωθέντες που βρίσκονται στο Geo Barents δικαιούνται να κατέβουν στην ξηρά».

Στο μεταξύ, στα ανοικτά του λιμανιού της Κατάνης βρίσκονται άλλα δυο πλοία, το Rise Above και το Ocean Viking, τα οποία πραγματοποίησαν επίσης επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών.

Ads

Η γραμμή της κυβέρνησης της νέας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η αποβίβαση σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα πλοία των ΜΚΟ αλλά μόνον σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στα ανήλικα και στις γυναίκες.

Η νέα αυτή τακτική εφαρμόσθηκε και με τους επιβαίνοντες στο πλοίο Ηumanity 1, το οποίο έφτασε στο λιμάνι της Κατάνης, την περασμένη νύχτα. Τελικά, επετράπη η αποβίβαση σε 145 ανθρώπους ενώ σε 34 άνδρες απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Οι ιταλικές Αρχές, σύμφωνα με τον Τύπο, ετοιμάζονται να ζητήσουν από το Humanity 1 να εξέλθει από το λιμάνι. Όμως ο κυβερνήτης του δήλωσε ήδη ότι δεν πρόκειται να το πράξει, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και δύο Ιταλοί βουλευτές που ταξίδεψαν στη Σικελία διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία ιατρικού ελέγχου ως παράνομη και απάνθρωπη.

«Απελευθερώστε όλους τους ανθρώπους, ελευθέρωσέ τους», είπε ο Ιταλός βουλευτής Αμπουμπακάρ Σουμάχορο. Οι επιβάτες αντιμετώπισαν «τραύμα, αντιμετώπισαν όλα όσα μπορούμε να ορίσουμε ως παρατεταμένη ταλαιπωρία, μια κόλαση», είπε ο Σουμάχορο.