Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους σε βιαιότητες στο Ιράκ έως και τις 23 Δεκεμβρίου του 2010 ανέρχεται στους 3.976 σύμφωνα με έρευνα της ομάδας δικαιωμάτων Iraq Body Count (IBC). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων το 2003.

Ads

Ωστόσο σύμφωνα με την IBC αυτός ο ρυθμός της μείωσης των θανάτων επιβραδύνεται, επειδή οι χαμηλού επιπέδου συγκρούσεις στο Ιράκ έχουν ενισχυθεί.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση της IBC το 2009 είχε διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους ανέρχονταν στους 4.680.

Η ετήσια μείωση του αριθμού των βίαιων θανάτων “έπεσε” στο 15%, σε σχέση με το 50% και 63%, που καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα έτη.

Ads

“Τα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι οι επίμονες συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου στο Ιράκ θα συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους σε παρόμοιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η IBC, προσθέτοντας ότι η έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου 2010 ακολουθήθηκε από μία άμεση μείωση του αριθμού των νεκρών αμάχων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Μοσούλη και η Βαγδάτη παραμένουν οι πόλεις όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες βιαιότητες.