Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της χώρας Frank Vandenbroucke, «γνωρίζουμε ένα θετικό κρούσμα με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού στο Βέλγιο». «Πρόκειται για ένα άτομο που βρέθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό» πρόσθεσε. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να «μην πανικοβληθούν» σχετικά με την παραλλαγή.

Ads

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό. Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή ιολόγος της χώρας σημείωσε ότι  το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2. 

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί επισήμως εκτός από το Βέλγιο, σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Ads

Σημειώνεται, ότι πιθανότατα η νέα «μετάλλαξη Όμικρον» μπορεί να είναι πολύ πιο μεταδοτική (έως και πέντε φορές) σε σχέση με την Δέλτα, εκτίμησε επιδημιολόγος ο Eric Feigl-Ding, υψηλόβαθμος συνεργάτης της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων. Η βασική ανησυχία προέρχεται από την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη Νότιο Αφρική τα τελευταία 24ωρα. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί η νέα «μετάλλαξη Μποτσουάνα» ανησυχεί τους επιστήμονες

Σε συναγερμό είναι και οι αρχές στην χώρα μας για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά σε χώρες της νότιας Αφρικής. Η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη, θέτοντας νέους περιορισμούς στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής. Ακολουθώντας τις υπόλοιπες κυβερνήσει, ανάλογους περιορισμούς ανακοίνωσε και η ελληνική κυβέρνηση.