Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, για 14ο συνεχή μήνα, διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) , όπως ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, εξέλιξη η οποία εθεωρείτο αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα ήταν ενδεδειγμένο».
Την ίδια ώρα όμως, μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας CMA Data Vision υποστηρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% για πτώχευση της Ελλάδας, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους της.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη αυτή, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε το τελευταίο τρίμηνο, το δεύτερο στον κόσμο από πλευράς επικινδυνότητας, μετά τη Βενεζουέλα ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κατείχε την ένατη θέση. Η Αργεντινή έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση και ακολουθούν Πακιστάν, Ουκρανία, Ντουμπάι, Ιράκ, Ρουμανία, Λετονία και Βουλγαρία.
Η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη στον σχετικό πίνακα για το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους της. Έτσι τα ελληνικά Cds (συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας και αδυναμίας εξαργύρωσης – πληρωμής των ομολόγων του στους αγοραστές τους) πέρασαν από τις 346 μονάδες βάσης την 1η Απριλίου στις 1003,4 μονάδες βάσης στις 29 Ιουνίου, σημειώνεται, δηλαδή μια αύξηση-παγκόσμιο ρεκόρ της τάξης του 190%.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η Γκερτρούδη Τούμπελ-Γκουγκέρελ, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως «Η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βρίσκεται σε καλό δρόμο». Σύμφωνα με την Αυστριακή αξιωματούχο, η κατάσταση της χώρας παρακολουθείται στενά. Η ίδια πρόσθεσε «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση όπου βλέπουμε και πάλι ανάπτυξη, δεν είναι τόσο ισχυρή, αλλά βλέπουμε ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο Λορέντζο Σμάγκι, επίσης μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα θέλουν να γυρίσουν πίσω και να ζήσουν ξανά μια εμπειρία σαν αυτή που είχαμε».
Πεταλωτής: «Η χώρα δεν θα πτωχεύσει»
«Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό στη Βουλή», δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου «μας βγάζει από τα αδιέξοδα αλλά και από τον κίνδυνο να μην υπάρχουν συντάξεις τα επόμενα χρόνια».
Ο κος Πεταλωτής είπε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα σχέδιο βιώσιμο και ρεαλιστικό που ικανοποιεί και την τρόϊκα καθώς και ότι υπάρχει νομολογία ευρωπαϊκών και ελληνικών δικαστηρίων που καθορίζουν την αξιοπρεπή σύνταξη. Επισήμανε πως οι χαμηλές συντάξεις δεν περικόπτονται αλλά αντιθέτως αυξάνονται και θίγονται οι συντάξεις από 1.800 ευρώ και πάνω.
Αναφορικά με τις φήμες περί πτώχευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς υπάρχει το σύμφωνο σταθερότητας αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας. Ο κος Πεταλωτής δήλωσε ότι μέσα στο 2010 δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για λήψη επιπλέον μέτρων ενώ για το 2011 είπε ότι δεν τίθεται θέμα πέραν των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στο μνημόνιο. Για τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό γίνεται όταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές προσώπων στα υπουργεία.
ΔΝΤ: Επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 με ρυθμό 4,6%
Το ΔΝΤ αναθεώρησε χθες τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2010, βελτιώνοντας στο 4,6% την αρχική πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. Το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη στο 4,3%, την εκτίμηση για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την προβλέψή του, εκτιμώντας ρυθμούς ανάπτυξης 1% για το 2010. Ωστόσο, για το 2011 χαμήλωσε κατά 0,2% την αρχική εκτίμησή του, καθώς θεωρεί πως η συνολική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 1,3%.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ανησυχίες για την δημοσιονομική εικόνα πολλών χωρών, ειδικότερα της Ελλάδας, αποτελούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην βελτίωση της δημοσιονομικής τους κατάστασης, με μέτρα όμως που δεν θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αρκετά αισιόδοξες υποθέσεις για τη μείωση του ελλείμματος κατά 50% έως το 2013 και τη σταθεροποίηση του χρέους στο 70% του ΑΕΠ έως το 2015. Το ίδιο του ΔΝΤ εκτιμά πως με τις τρέχουσες πολιτικές το χρέος θα ανέβει έως το 2020 στο 95%. Έτσι, το Ταμείο καλεί τις ΗΠΑ να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου κατά 8% έως το 2015, ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα.
Συνάντηση Παπανδρέου – Άστον
Συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είχε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε την κ. Αστον και συνεχάρη το Ευρωκοινοβούλιο για τη χθεσινή ψηφοφορία, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων.
«Η νέα υπηρεσία θα δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό που, και η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητάει, μια πιο συντονισμένη, ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την ανάγκη να προωθηθεί η ιδέα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και όλων τελικά των Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο το έτος 2014.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την ανάγκη να υπάρξουν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές, αλλά και το Μεσανατολικό. Ο κος Παπανδρέου επαίνεσε την κυρία Άστον για τις προσπάθειές της προκειμένου να συμβάλει στην «αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, αλλά και της παρουσίας της Ευρώπης στην επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος που μας αφορά όλους, ιδιαίτερα την δική μας γειτονιά. Επιτέλους, να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Ακόμη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την κ. Άστον για τις εξελίξεις στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψή της στον Καύκασο.
Διαβάστε ακόμα:
ΟΟΣΑ: Στο 14,3 % η ανεργία στην Ελλάδα το 2011
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >