Στις 13 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η τελική έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη μελέτη της σεξουαλικής κακοποίησης στην πορτογαλική Καθολική Εκκλησία.

Ads

Τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή είχε ήδη επικυρώσει τις καταθέσεις 424 μαρτύρων, αλλά οι περισσότερες υποθέσεις είχαν νομοτυπικά παραγραφεί. 

«Οι καταστάσεις που καταγγέλλονται διασχίζουν ήδη πολλές ταυτόσημες πληροφορίες, γεγονός που ενισχύει τη συνοχή των μαρτυριών και εντοπίζει σοβαρές καταστάσεις που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Τόσο πιο εμφανές γίνεται όσο πιο πίσω πηγαίνει κανείς στο χρόνο, όπου σε ορισμένα χρονικά σημεία τα περιστατικά έχουν αποκτήσει αληθινά ενδημικές αναλογίες» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Pedro Strecht.

Τα αρχικά στοιχεία που παρουσίασε η επιτροπή δεν αποτέλεσαν έκπληξη για όσους εργάζονται στον τομέα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Κάρλα Φερέιρα, τεχνικού συμβούλου του διοικητικού συμβουλίου της Πορτογαλικής Ένωσης Υποστήριξης Θυμάτων (APAV).

Ads

«Είναι ένας σημαντικός αριθμός, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι απλώς “σταγόνα” σε αυτόν τον τομέα», εξήγησε η κ. Φερέιρα. «Έχουμε ήδη αυτή την αντίληψη σε σχέση με μια γενικότερη προοπτική της σεξουαλικής κακοποίησης, δηλαδή έχουμε μια σαφή αντίληψη ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των καταστάσεων καταγγέλλεται επίσημα» συμπλήρωσε.

Ο Ρικάρντο Μπαρόσο, ψυχολόγος και ερευνητής στον τομέα, εκτίμησε πως λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, οι καταγγελίες θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

«Τα θύματα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που τους συνέβη δεν μπορεί να ξανασυμβεί και η Καθολική Εκκλησία πρέπει να αποδείξει σαφώς και πλήρως ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί και ότι θα θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από χειρονομίες, μια σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως καταγγελίες, όπως η υποστήριξη από ψυχοθεραπευτική άποψη που μπορεί να προσφέρει ακόμη και στα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, όπως η απόδοση ευθυνών στους επιτιθέμενους, όπως η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει σε πιθανά θύματα στο μέλλον» δήλωσε ο Μπαρόσο.

Η Καθολική Εκκλησία από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι έτοιμη να «λάβει τα κατάλληλα μέτρα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews.

Στις 3 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια του πορτογαλικού καθολικού επισκοπείου, για να αναλυθεί περαιτέρω η τελική έκθεση της επιτροπής.