Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η ΕΚΤ στηρίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας. Ακόμα, εκτίμησε ότι τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι η ΕΚΤ αποδέχεται τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3%, έως το τέλος του 2012 και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή του. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα είναι ενθαρρυντικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσήλωση στους σχετικούς κανόνες της ΕΕ. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επικροτεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο που τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση… Περιμένουμε πλέον και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που της επιτρέψουν να πετύχει τον στόχο αυτό, τόνισε.
«Από την αυτή την άποψη, τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, δηλαδή για την φορολογία…το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση», είπε ακόμα.
Όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε ενδεδειγμένο το σημερινό ύψος των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η διατήρηση τους σε σταθερό επίπεδο συμβαδίζει με τη συγκυρία., ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές Μαρτίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την απόσυρση της υπερβολικής ρευστότητας από τις αγορές.
«Οι οικονομίες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αν και ο δρόμος προς την ανάκαμψη ενδέχεται να είναι ανώμαλος», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα του 2009 και το πρώτο του 2010. Όσον αφορά στο 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης». «Η αναπτυξιακή πορεία ενδέχεται να είναι ανώμαλη και υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά στην προοπτική [της οικονομίας]», είπε.
Όσον αφορά την ανεργία, προέβλεψε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, με χαμηλότερο όμως ρυθμό, εξαιτίας της ανάκαμψης της οικονομίας. Θετική επίδραση στην ανάκαμψη αναμένεται να έχει η βελτίωση του εξωτερικού εμπορίου.
Η στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί, διευκρίνισε, υπογράμμισε όμως ότι τα “υπερφυσικά” μέτρα στήριξης δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό.
Στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ
Παράλληλα, σταθερό στο ιστορικά χαμηλό 1% ανακοίνωσε ότι διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζατο βασικό επιτόκιό της.
Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το σύνολο των 55 αναλυτών εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί αμετάβλητο στο 1%, καθώς ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, έχει ήδη αναφέρει πρόσφατα ότι θα περιμένει νέα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το Μάρτιο, πριν προχωρήσει στην απόσυρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα παρόμοια με τις Ελλάδας, αν δε ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι κάτι που απασχολεί την ΕΚΤ», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη, Juergen Michels.
Spiegel: Η Ελλάδα η Lehman Brothers της Ευρώπης
«Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και έχει ζητήσει από τη χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση να ακολουθήσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα», αναφέρει σήμερα σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει: «Μέχρι στιγμής κάθε μορφή βοήθειας από την ΕΕ έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες, για λόγους αρχής. Το σκεπτικό είναι ότι οι κυβερνήσεις που ζουν πέρα από τις δυνάμεις τους δεν πρέπει να επιβραβεύονται για αυτή τους τη συμπεριφορά.
Αλλά η περίπτωση της Lehman Brothers αποδεικνύει ότι η αφοσίωση στις αρχές, αν και δελεαστική στη θεωρία, δεν έχει πάντα καλά αποτελέσματα στην πράξη. Και φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης: είναι απλώς πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Όμως η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 ήταν αυτή που άναψε το φυτίλι της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οικονομικά,βέβαια, η Ελλάδα είναι ένας νάνος, αλλά η χρεωκοπία της μπορεί να έχει τα ίδια εξοντωτικά αποτελέσματα με τη χρεωκοπία μίας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Είναι ένα πείραμα που η ΕΕ δεν αντέχει οικονομικά».
«Οι Βρυξέλλες είναι τώρα αντιμέτωπες με το ερώτημα πόσες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, προτού επεκταθεί η κοινωνική αναταραχή. Οι πρώτες απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οσο απαραίτητη και να είναι η βαθιά μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη θέληση του λαού, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική τραγωδία μπορεί να απασχολεί για χρόνια την ευρωζώνη.
Τα αίτια της κρίσης μπορούν φυσικά να αναζητηθούν στην Αθήνα, όμως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έκαναν τα στραβά μάτια για πολύ καιρό, προτιμώντας να αγνοήσουν το πρόβλημα. Λέγεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια του Ηρακλή για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της, ίσως όμως μία άλλη μορφή από την ελληνική μυθολογία να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το έργο: η Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.
Προτεραιότητα στις πολιτικές απασχόλησης
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες οφείλουν πλέον να δώσουν έμφαση στις πολιτικές υποστήριξης της απασχόλησης για τον περιορισμό της ανεργίας που έχει αυξηθεί πολύ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει όσο η ανεργία παραμένει παρούσα. Για τον λόγο αυτόν το ΔΝΤ έχει μια πολύ αυστηρή θέση ως προς αυτό. Οχι μόνο δεν πρέπει να τερματισθούν τα σχέδια υποστήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα περίφημα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Αλλά η συμβουλή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν στην απασχόληση, στις πολιτικές απασχόλησης, αυτό πρέπει να είναι τώρα το κύριο μέλημα», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
«Η κύρια ανησυχία μου ως προς την καθοδήγηση που μπορούμε σήμερα να δώσουμε ως ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία είναι η απασχόληση», τόνισε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. «Το δεύτερο μήνυμα μετά την έμφαση στην απασχόληση, είναι ότι χρειάζεται οι κυβερνήσεις να ανακοινώσουν με ποιόν τρόπο θα περιορίσουν το χρέος τους τα επόμενα χρόνια. Όχι να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα περιορισμού, είναι πολύ νωρίς», αλλά να ανακοινώσουν τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν αργότερα, είπε.
Deutsche Bank: «Η Ελλάδα πρέπει μόνο να διαλέξει ποιον αφέντη θα υπηρετήσει».
Σε έκθεση της για την αγορά νομισμάτων, η Deutsce Bank παρουσιάζει την Ελλάδα χρεοκοπημένη και έτοιμη να «ζητιανέψει» βοήθεια από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός ότι η Κομισιόν δέχεται το σενάριο – «θαύμα», μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2012, αποτελεί απόδειξη ότι η οικονομική βοήθεια είναι προ των πυλών .
Ως εναλλακτική λύση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης, προτείνει στην Ελλάδα να πάει με το καπέλο απλωμένο στο ΔΝΤ για να ζητήσει βοήθεια. Όπως σημειώνει «Η Ελλάδα πρέπει μόνο να διαλέξει ποιον αφέντη θα υπηρετήσει».
Η γερμανική τράπεζα, αμφιβάλλει ότι οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να ασκήσουν πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση και αναρωτιέται πως θα μπορέσουν να απειλήσουν με πρόστιμα μια χρεοκοπημένη χώρα.
Αναγνωρίζει ότι θεωρητικά η επιβολή κανόνων λιτότητας σε μια χώρα με τεράστιο δημόσιο τομέα είναι εύκολη ενώ αφήνει υπονοούμενα για κοινωνικές αντιδράσεις. «Τι θα γίνει εάν η αστυνομία ενωθεί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στους δρόμους», διερωτάται.
Υψηλό εντεταλμένο θέλει στην Ελλάδα η Κομισιόν
Στο μεταξύ, και δεύτερο Ευρωπαίο εκπρόσωπο θέλει να αποστείλει στην Ελλάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Σκάι, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο και θα συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Στο κείμενο της επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα καλείται να συνεργαστεί με την Επιτροπή για να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για σχέδιο δράσης, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών, θεσμικά και διακυβέρνησης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Βολφ Γκλιτς, πρόεδρος της ειδικής επιτροπή για την ευρωπαϊκή και δημοσιονομική κρίση, είχε προτείνει νωρίτερα τον ορισμό ειδικού εντεταλμένου που θα επιτηρεί την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας και θα ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει μόνο στην τοποθέτηση ανθρώπου της Eurostat στη νέα Εθνική Στατιστική Αρχή.
«Επιτακτική η ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων»
Σε τρεις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps», η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με την υπουργό, η κυβέρνηση πρέπει «να κερδίσει τον χαμένο χρόνο των θεσμικών καθυστερήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο, να βελτιώσει τη λειτουργία της διοίκησης και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα είσπραξης φόρων».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, λόγω των διοικητικών εμποδίων που συναντούν», επισημαίνει η υπουργός.
Όπως σημειώνει η κ. Κατσέλη, «παρά τα ελλείμματα, έχει ληφθεί μια σημαντική απόφαση: Να αναδιαρθρωθούν οι δημόσιες δαπάνες ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να αυξηθούν από το 3,9% του ΑΕΠ το 2009 στο 4,2% το 2010 και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. που υπολογίζονται σε 26 δις ευρώ για την περίοδο 2007-2013».
Διαβάστε επίσης:
Παπανδρέου: Τα μέτρα θα επηρεάσουν αυτούς που δεν πληρώνουν σήμερα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >