Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας απέρριψε χθες την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Η ψηφοφορία οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα, η οποία είχε συνδέσει την ψηφοφορία αυτή με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Ads

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβακίας, της οποίας ο τετρακομματικός σχηματισμός κατέρρευσε μετά από τη χθεσινή απόρριψη της διεύρυνσης του EFSF, δήλωσε ότι ήδη ζήτησε από τους συνεργάτες της να της δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το αριστερό αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, για να βρεθεί τρόπος να γίνει τελικά αποδεκτή η διεύρυνση του EFSF.

Ο Μ. Ντζουρίντα, επικεφαλής του κόμματος της Ραντιτσόβα, SDKU, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η έγκριση της διεύρυνσης.

Από την πλευρά του το Smer-SD της Σλοβακίας δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αμέσως μετά την απόρριψη του χθες το βράδυ από το σλοβακικό κοινοβούλιο, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ads

«Το Smer είναι έτοιμο να υποστηρίξει το ΕΤΧΣ με αντάλλαγμα μια συμφωνία για πρόωρες εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του κόμματος αυτού Γιαν Ποτσιάτεκ, πρώην υπουργός Οικονομικών. «Αν αρχίσουν συνομιλίες, πιστεύω ότι η ψηφοφορία μπορεί να γίνει αυτήν την εβδομάδα», πρόθεσε.

Εξάλλου ο ηγέτης του Smer, πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε μετά την ψηφοφορία αυτή στο κοινοβούλιο με την οποία απορρίφθηκε η διεύρυνση του EFSF ότι εναπόκειται στα τέσσερα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού που κατέρρευσε να το προσεγγίσουν με προτάσεις για το πώς θα επικυρωθεί η διεύρυνση του EFSF. Η Σλοβακία πρέπει να δεσμευτεί στη διεύρυνση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF, σημείωσε επίσης ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενο ή το πότε αναμένει να του γίνουν οι προτάσεις αυτές.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς τη Σλοβακία είναι ασφυκτικές, καθώς στόχος είναι να κλείσει το θέμα της διεύρυνσης του Ταμείου πριν την Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. 

«Είμαι σίγουρη ότι μέχρι τις 23 Οκτωβρίου θα έχουν υπογράψει όλα τα μέλη της Ευρωζώνης» τη διεύρυνση του Ταμείου, δήλωσε από το Βιετνάμ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμμετάσχουν στη μάχη για την κρίση. Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοπιστωτική κρίση και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να συμβάλουν στη μάχη κατά της κρίσης χρέους».

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως ελπίζει η δεύτερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας να έχει θετικό αποτέλεσμα. «Δεν είναι καλό νέο… αλλά έχω εμπιστοσύνη στις αρχές της Σλοβακίας» ότι θα διοργανώσουν νέα ψηφοφορία, τόνισε ο Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Ευχόμαστε να είναι θετική αυτή η ψηφοφορία γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε στο σύνολό τους τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο και είναι απολύτως αναγκαία για τη διάσωση της Ελλάδας και την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ενεργοποίηση του EFSF και χωρίς τη Σλοβακία προτείνει η Αυστρία

Την εκτίμηση ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ακόμη και εάν η Σλοβακία δεν επικυρώσει εγκαίρως την ενίσχυση του EFSF, εξέφρασε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Μαικλ Σπινντελέγκε.

Σύμφωνα με το Reuters ο Σπινντελέγκ δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τετάρτη ότι η Σλοβακία δεσμεύθηκε πως θα εγκρίνει το σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρά τις εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, ωστόσο εάν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να επανεκτιμηθούν οι επόμενες ενέργειες.

«Εάν η Σλοβακία δεν το εγκρίνει τότε θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα γεγονότα. Αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταστήσουμε το δίχτυ ασφαλείας παρ ‘όλα αυτά. Πρέπει να δούμε αν αυτό είναι δυνατό νομικά. Εγώ προσωπικά θα ευνοούσα κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.

Υποστήριξε δε, πως το κοινοβούλιο της Μπρατισλάβα έχει ακόμα χρόνο μέχρι τις 23 Οκτωβρίου για την έγκριση του EFSF. «Νομίζω ότι υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε αυτό θα συμβεί», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως η δημιουργία μιας νέας συνθήκης θα επέφερε μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση της κρίσης. «Δεν το θεωρώ ως το σωστό δρόμο. Αλλά ας μην κάνουμε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί», σημείωσε.