Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την υπογραφή μιας σύμβασης με την Otokar ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η Τουρκία είναι πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποκτήσει τα πρώτα 4 ολοκληρωμένα κομμάτια , του κύριου άρματος μάχης της χώρας, που φέρει την ονομασία «Altay».

Ads

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης που σηματοδότησε το άνοιγμα ενός ηλεκτρομαγνητικού εξεταστικού κέντρου για τα 4 πρωτότυπα.

Το έργο αυτό ξεκίνησε επίσημα στις 30 Μαρτίου 2007 όταν η Υπηρεσία Αμυντικών Βιομηχανιών με το γραφείο προμηθειών και την Otokar υπέγραψαν τη συμφωνία για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή 4 τεσσάρων πρωτότυπων Altay ύψους μισού δις ευρώ.

Για την ολοκλήρωση του έργου, επιλέχθηκε σε τεχνικό επίπεδο η Hyundai της Νότιας Κορέας ενώ τα Συστήματα Ελέγχου Πυρός και Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών ανέλαβε η τουρκική εταιρεία Αselan. Επίσης η κρατική MKEK της Τουρκίας επιλέχθηκε ως υπεργολάβος για το κύριο όπλο των 120mm ενώ η Roketsan τοποθέτησε την θωράκιση στο άρμα.

Ads

Το όνομα του άρματος δόθηκε προς τιμή του στρατηγού Fahrettin Altay, ο οποίος διοίκησε το 5ο Σώμα Ιππικού στο τουρκικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Η σύμβαση αναμένεται να περατωθεί ως το τέλος του 2015 όταν το σύνολο των τεσσάρων πρωτοτύπων θα έχει κατασκευαστεί.

Μέχρι το 2017 μια συμφωνία συνεχούς παραγωγής θα είναι σε ισχύ και σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες ξένες παραγγελίες μία πρώτη παρτίδα τουλάχιστον 300 αρμάτων Altay αναμένεται να παραχθεί.

Πηγή: Χουριέτ

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς