Στην «εποχή των υδρογονανθράκων» και σε νέο μείζον γεωπολιτικο κεφάλαιο περνά από σήμερα το Κυπριακό, με την άφιξη στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ του γεωτρύπανου της γαλλικής Total αλλά και με αμερικανική πολιτική «ασπίδα» στις έρευνες που ξεκινούν στην περιοχή.

Ads

Το πλωτό γεωτρύπανο West Capella της Total  έφτασε, όπως αναμενόταν, το πρωί στο οικόπεδο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» και ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες προετοιμασίας και σταθεροποίησής του, ενώ αυτή καθ΄’αυτή η έναρξη της γεώτρησης αναμένεται το Σαββατοκύριακο.

Η διαδικασία προβλέπει αρχικά δοκιμαστικούς ελέγχους με την ουσιαστική έρευνα να ξεκινά περίπου σε μία εβδομάδα και με προοπτική να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Το βάθος της γεώτρησης, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Total αναμένεται να φθάσει έως τα 4.000 μέτρα.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 11 ξεκινούν μέσα σε κλίμα – αναμενόμενης- έντασης μεταξύ Αγκυρας, Λευκωσίας και Αθήνας. Η Λευκωσία έχει εκδώσει και έχει ήδη θέσει σε ισχυ NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, για τρεις μήνες, ενώ κοντά στην γεώτρηση περιπολούν και δύο φρεγάτες του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Με άλλη NAVTEX, η Κυπριακή Δημοκρατία  έχει δεσμεύσει και μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Ads

Μέρος της ίδιας περιοχής έχει δεσμεύσει με δική της NAVTEX και η Αγκυρα, η οποία αμφισβητεί την κυπριακή κυριαρχία σε όλο το τμήμα των οικοπέδων 5,6 και 7. Ενδειτικό των προθέσεων της Τουρκίας είναι και το γεγονός ότι το  ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ .

Σ’ αυτό το κλιμα αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση της Ουάσιγκτον η οποία διαμηνύει ότι στηρίζειτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι :«η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Φορτισμένο, ωστόσο, παραμένει το κλίμα ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά σήμερα έντονα στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να αποκρούει τις ευθύνες που του επέρριψε για το ναυάγιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά».

«Η νέα κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια “ανόητη πρόταση” που προέβλεπε κατάργηση του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών». πρόσθεσε.