«Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα οδηγήσει σε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας», δήλωσε σήμερα, Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Jean –Claude Juncker.

Ads

Tο ΕΝΤ που θα προκύψει από τις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, είπε η κ. Merkel, θα πρέπει να ειδωθεί ως μία ύστατη λύση. O κ. Juncker, από την πλευρά του, επισήμανε ότι δεν θα είναι λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την υπερκάλυψη της πρόσφατης δημοπρασίας του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. «Κατά την άποψη μου, η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια» σημείωσε. «Η Ελλάδα έχει επανακτήσει τμήμα της (απωλεσθείσας) εμπιστοσύνης, μέσω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της. Βλέπω τις εξελίξεις σχετικά θετικά και αυτό φάνηκε στην πώληση του ελληνικού ομολόγου (σ.σ. του 10ετούς)» προσέθεσε.

Η πρόταση της Γερμανίας για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για την διάσωσή χωρών που πλήττονται από την κρίση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία προειδοποίησε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια.

Ads

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber, περιέγραψε ως «άνευ ουσίας» τις συζητήσεις σχετικά με τη «θεσμοθέτηση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης» και τόνισε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, προκειμένου τα δημόσια οικονομικά τους να έρθουν σε επίπεδο συμβατό με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι περιφερειακή και θα αποσπάσει την προσοχή από την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση» υπογράμμισε. Οι παρατηρήσεις του προέδρου Bundesbank αποτελούν ένα πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας που επιδιώκει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για μια πρωτοβουλία με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών κρίσεων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup από την πλευρά του είπε ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, είναι αρκετό για να πείσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει βοήθεια. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αρκετά ισχυρό ώστε να περιορίσει στοιχεία ανορθολογικής συμπεριφοράς στις χρηματοοικονομικές αγορές» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης».

«Αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.

O Μπαρόζο άσκησε, επίσης, κριτική στην κακοφωνία γύρω από τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της λειτουργίας της ζώνης του ευρώ, ιδίως για αυτή της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα μία νέα πρόταση. Συνεργαζόμαστε με αντικειμενικότητα και με υπευθυνότητα».

«Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροχρόνια πρόταση, που θα χρειαστεί πιθανότατα μία αλλαγή στη Συνθήκη», σημείωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην Κομισιόν σήμερα η ιδέα Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης

Μετά τη Γαλλία και τη στήριξη του προέδρου Nicolas Sarkozy, η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασαν την στήριξή τους επισήμως στην ιδέα για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης. Μάλιστα, η Κομισιόν, χθες, εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνθέσει νέα θεσμικά όργανα και οργανισμούς προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον στους κόλπους της Ευρωζώνης μια κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Επίτροπο Olli Rehn, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε σύμφωνος με την ιδέα αυτή.

Όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο Amadeu Altafaj, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Olli Rehn, θα κάνει ο ίδιος ο Επίτροπος στη σημερινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν στο Στρασβούργο, την πρώτη γενικού περιεχομένου εισήγηση για τα όσα έχουν ήδη συζητήσει και θα συνεχίσουν να συζητούν η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της ευρωζώνης και θα παρουσιάσει και μια σειρά από ιδέες για τις δυνατότητες και προοπτικές σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). Το Ταμείο αυτό θα προλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές κρίσεις στη ζώνη του ευρώ καθώς και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης τους.

Ο Amadeu Altafaj σημείωσε ότι παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επιτήρηση των χωρών της ευρωζώνης, «ούτως ώστε περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, να μην ξανασυμβούν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, που αφορούσαν τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Amadeu Altafaj αρκέστηκε να πει, ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω μηχανισμού θα είναι προληπτικός και παρεμβατικός, όταν χρειάζεται.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός ΕΝΤ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. «Όπως έχει πει ο Επίτροπος Rehn, από την ελληνική κρίση διδαχθήκαμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Amadeu Altafaj.

Ο κ. Altafaj έθεσε ως χρονικό όριο της σύστασης αυτού του μηχανισμού το τέλος της τρέχουσας Ισπανικής προεδρίας – δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και με πιθανή αναγγελία της σχετικής απόφασης του ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις 17-18 Ιουνίου, αφού προηγουμένως οι ΥΠΟΙΚ της Ένωσης θα το συζητήσουν στο άτυπη διήμερη σύνοδο τους στην Μαδρίτη στις 17-18 Απριλίου και στη συνέχεια στο Eyrogroup και το EcoFin στις 17-18 Μαίου ή/και 7-8 Ιουνίου.

Υπέρ της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάσσονται μέλη του Ευρωκοινοβουλίου

Πολλοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν σήμερα την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου μετά την κρίση στην ελληνική οικονομία.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπέρ ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου» τάχθηκε επίσης σήμερα ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει έναν μηχανισμό επιβολής «κυρώσεων στους κακούς μαθητές». «Είδα ότι ο κ. Σόιμπλε μίλησε για κυρώσεις. Οι ιδέες προχωρούν λοιπόν», είπε.

«Όποια κι αν είναι η λύση που θα δοθεί, το σημαντικό είναι η Ευρώπη να αντλήσει μαθήματα από την ελληνική κρίση και να προικιστεί με μέσα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που μόλις αντιμετωπίσαμε», σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ.

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όχημα για τα δάνεια, τη χρηματοδότηση και την επαναχρηματοδότηση του χρέους», δήλωσε παράλληλα ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ.

Merkel: Θέλω η Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις νέες καταστάσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε, χθες, ότι στηρίζει επί της αρχής την ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από οποιαδήποτε συμφωνία. «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τον εαυτό της … Πιστεύω πως είναι μία καλή ιδέα», δήλωσε η κ. Merkel και πρόσθεσε ότι θέματα όπως ποιος θα συμβάλλει και πόσο ανεξάρτητο θα είναι το Ταμείο, μένει να εξεταστούν. «Χωρίς να αλλάξουμε τη Συνθήκη (της Ε.Ε.) δεν μπορεί να γίνει. Θα χρειαζόμασταν μία αλλαγή της συνθήκης», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε: «Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ικανή να αναλάβει δράση, θα αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Η Συνθήκη της Ε.Ε. δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. Μετά θα είμαστε σε ένα στατικό σύστημα. Δεν το θέλω αυτό, θέλω η Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις νέες καταστάσεις».

Ήδη πάντως, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jurgen Stark, έσπευσε να δηλώσει ότι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Ένας τέτοιος μηχανισμός δεν συνάδει με τις αρχές της Νομισματικής Ενωσης. Θα ήταν η απαρχή δημοσιονομικής εναρμόνισης της Ευρώπης, η οποία θα είναι πολύ ακριβή, θέτει λάθος κίνητρα και εμποδίζει χώρες με πιο υγιή δημοσιονομικά», δήλωσε ο Stark στην εφημερίδα Handelsblatt, προσθέτοντας πως «θα υπονομεύσει τη δημόσια αποδοχή του ευρώ και της Ε.Ε.».

Σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων αποφασίζει στις 16 Μαρτίου το Ecofin

Τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης των τραπεζών, των βιομηχανιών και της αγοράς εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρόκειται να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης, «Αν παραμείνουν για περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις διαδικασίες προσαρμογής σε όλους τους κλάδους, παραποιώντας τις τιμές και τα κόστη και εισάγοντας λάθος κίνητρα».