Στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων στοχεύει η επίσκεψη του προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, στην Κίνα, που ξεκινά από σήμερα, Μ. Τρίτη.

Ads

Το ταξίδι θα γινόταν τον Μάρτιο, αλλά χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί, καθώς ο Βραζιλιάνος πρόεδρος διαγνώστηκε με ήπια πνευμονία.

Ο Λούλα ντα Σίλβα φτάνει στη Σαγκάη την Τρίτη πριν ταξιδέψει στο Πεκίνο όπου θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή.

Στις παραμονές του ταξιδιού, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε πως θα προσκαλέσει τον ομόλογό του της Κίνας να επισκεφθεί τη χώρα του. 

Ads

«Θα καλέσω τον Σι Τζινπίνγκ να έρθει στη Βραζιλία, για διμερή συνάντηση, για να γνωρίσει τη χώρα μας, για να του δείξουμε έργα στα οποία θα ενδιαφερόμασταν να γίνουν κινεζικές επενδύσεις», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο δίκτυο EBC, προσθέτοντας πως σκοπός του είναι να «σταθεροποιήσει» και να ενισχύσει τη διμερή σχέση.

Η επίσκεψη στην Κίνα γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη συνάντηση του Λούλα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, καθώς η κυβέρνησή του λέει πως θα ασκήσει πραγματιστική εξωτερική πολιτική και θα επιδιώξει ισορροπημένες σχέσεις με τους δυο σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βραζιλίας, παρά τις εντάσεις ανάμεσά τους.

«Αυτό που θα θέλαμε είναι η Κίνα να κάνει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέους παραγωγικούς πόρους στη Βραζιλία», εξήγησε ο 77χρονος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν ήδη στους BRICS, την οικονομική – γεωπολιτική ένωση που έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά των χωρών που την συγκροτούν: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική