Ο αρχηγός της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Κίνα, φέρεται να κρατείται από τις κινεζικές αρχές.

Ads

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα, ο Μενγκ Χονγκγουέι ανακρίνεται από τις αρχές της Κίνας, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος διερεύνησης αλλά και ο τόπος πού κρατείται. Η σύζυγος του Μενγκ, η οποία επικοινώνησε με τις αστυνομικές αρχές στη Λυών, την πόλη όπου εδρεύει η Ιντερπόλ, δήλωσε επίσης ότι η ίδια έχει δεχτεί απειλές τόσο από το τηλέφωνο όσο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει τις αναφορές για την εξαφάνιση του προέδρου της, του Μενγκ Χονγκγουέι, σημείωσε ωστόσο πως το ζήτημα αφορά στις αρμόδιες αρχές στη Γαλλία και την Κίνα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικάν αναφέρεται ότι «συνεχίζονται οι επαφές με τις κινεζικές αρχές» και ότι το Παρίσι «προβληματίζεται» με την υπόθεση αυτή.

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, και όχι ο Μένγκ, είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού. O 64χρονος πρόεδρος της Ιντερπόλ, κινεζικής καταγωγής, ζει στη Λυών με τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016. Διετέλεσε υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, διευθυντής του Λιμενικού Σώματος, και αναπληρωτής επικεφαλής του State Oceanic Administration, του κινεζικού κρατικού κυβερνητικού οργανισμού για την διαχείριση των θαλασσών.

Ads