«Απόβαση» στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν από σήμερα οι επικεφαλής των ισχυρότερων εβραϊκών λόμπι του κόσμου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Ads

Οι συμμετέχοντες στην «Διάσκεψη των Προέδρων» (Conference of Presidents) επικεφαλής των πενήντα δύο σημαντικότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και άλλοι είκοσι από αντίστοιχα λόμπι της Ευρώπης θα επισκεφθούν αρχικά τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Αθήνα, αφενός για να πραγματοποιήσουν τη διάσκεψη και αφετέρου για να έχουν επαφές με την πολιτική ηγεσία και Ελληνες επιχειρηματίες. Η Διάσκξεψη θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 13/2.

Τα 70 περίπου επίλεκτα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων, μέσω του προέδρου της Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, Αλαν Σολού, ζήτησαν διά της διπλωματικής οδού την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να καταρτισθεί πλήρες πρόγραμμα επαφών με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία. Οι επικεφαλής του εβραϊκού λόμπι, εκτός από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, επιδιώκουν και «στοχευμένες» συναντήσεις: ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις επενδύσεις Χ. Παμπούκη, με επιχειρηματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. «Ερχονται για να ακούσουν προτάσεις συνεργασίας», είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» διπλωματική πηγή που γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο της υπόθεσης.