Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων απο τη Γάζα, κατηγορώντας εμμέσως το Ισραήλ για αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων, υποδεχόμενος τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κάιρο.

Ads

«Δεν θα επιτρέψουμε την εξάλειψη του παλαιστινιακού ζητήματος και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς, αλλά μάλλον προσπάθεια εκτοπισμού των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από τη Γάζα. Εάν υπάρχει η ιδέα να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, γιατί να μην μεταφερθούν στη Νεγκέβ (σ.σ. έρημος στο νότιο Ισραήλ) μέχρι να εξαλειφθούν οι ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ;» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η εξώθηση των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη γη τους είναι «ένας τρόπος για να κλείσει το παλαιστινιακό ζήτημα σε βάρος των γειτονικών χωρών», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Η ιδέα να αναγκαστούν οι κάτοικοι της Γάζας να μετακινηθούν προς την Αίγυπτο θα οδηγήσει σε παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από την (σ.σ. κατεχόμενη από το Ισραήλ) Δυτική Όχθη στην Ιορδανία και αυτό θα καταστήσει αδύνατη την ίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης», τόνισε.

«Αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα είναι εκατομμύρια που θα υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου» προειδοποίησε, επικαλούμενος την «αραβική κοινή γνώμη» και τη «μουσουλμανική κοινή γνώμη» που αντιμετωπίζουν με ευαισθησία «την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη των υποθέσεων».

Ads

«Μετακινώντας τους Παλαιστίνιους στο Σινά, μετακινούμε την αντίσταση και τον αγώνα στην Αίγυπτο. Και αν εξαπολυθούν επιθέσεις από το έδαφός της, το Ισραήλ θα έχει τότε το δικαίωμα να αμυνθεί (…) και θα πλήξει το αιγυπτιακό έδαφος», επισήμανε ο Σίσι.

Τότε, συνέχισε, η ειρήνη που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο το 1979 -καθιστώντας το Κάιρο την πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ και ως εκ τούτου μια από τις περισσότερο ωφελούμενες από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια- «θα διαλυθεί στα χέρια μας».

Αποκλειστική ευθύνη του Ισραήλ το κλειστό πέρασμα της Ράφα

Ο Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν έκλεισε» το μοναδικό συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, αυτό της Ράφα, κατηγορώντας τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τη μη λειτουργία του.

«Οι εξελίξεις στο έδαφος και οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος εμπόδισαν τη λειτουργία του», δήλωσε ο αλ Σίσι στους δημοσιογράφους.

Οι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένουν εδώ και έξι ημέρες στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, το οποίο έχει βομβαρδιστεί τέσσερις φορές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την απάντησή του στη συγκλονιστική διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους ενώ άλλοι 4.475 έχουν τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έχει πλέον αυξηθεί σε 3.300, ενώ περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμός του παλαιστινιαού υπουργείου Υγείας. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.250 έχουν τραυματιστεί.

Το πέρασμα ελέγχεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 με το Ισραήλ. Η ροή προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα απαιτεί την έγκριση του Ισραήλ.

Το συνοριακό πέρασμα παρέμεινε κλειστό μετά από προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως το 2008, το 2014 και το 2021.

Η Γάζα κατελήφθη από την Αίγυπτο το 1948 και περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τη διάρκεια του οποίου η χερσόνησος του Σινά ελέγχθηκε επίσης από το Ισραήλ. Μια ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία το 1979 επέτρεψε την επιστροφή του Σινά, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, στην Αίγυπτο και έτσι αποκαταστάθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το 1982, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Σινά, η Ράφα έγινε το σημείο διαχωρισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της κατεχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής περιοχής της Γάζας.

«Η Γερμανία θα στηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για αποκλιμάκωση» λέει ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γερμανία θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για αποκλιμάκωση των εντάσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Μαζί με την Αίγυπτο, θέλουμε να εργαστούμε για την άμβλυνση των τρομερών συνεπειών του πολέμου», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι συζήτησαν επίσης την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Σολτς δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, καθώς και να βοηθήσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πριν μεταβεί στην Αίγυπτο, ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς