Ο “γιατρός του θανάτου” ή αλλιώς ο “χασάπης του Μαουτχάουζεν”, Aribert Heim, από τους πλέον καταζητούμενος εγκληματίες Ναζί σε ολόκληρο τον κόσμο, πέθανε το 1992 στην Αίγυπτο όπου κρυβόταν για περίπου 20 χρόνια, με την ταυτότητα ενός Μουσουλμάνου, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού ZDF στο οποίο εμφανίζεται ο γιος του, ο Heim πέθανε σε ηλικία 78 χρονών τον Αύγουστο του 1992 στο Κάιρο από καρκίνο του εντέρου. Εκπρόσωπος του τμήματος δίωξης της γερμανικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν αρνείται τις πληροφορίες του καναλιού, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία περί του θανάτου. Το ZDF για λόγους αξιοπιστίας αναφέρει ότι ανακάλυψε πάνω από 100 έγγραφα, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ταυτότητα του φυγά. Τα έγγραφα βρέθηκαν σε έναν παλιό χαρτοφύλακα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και δίνουν πληροφορίες για τη ζωή, αλλά και το θάνατό του πριν από 17 χρόνια.

Ο Heim θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σαδιστές Ναζί, ο οποίος βασάνισε και εκτέλεσε εκατοντάδες κρατουμένους με πολύ σκληρές μεθόδους στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, αλλά και σε άλλα στρατόπεδα. Κατηγορείται ότι πραγματοποιούσε εγχειρήσεις σε κρατούμενους χωρίς αναισθησία, ότι αφαιρούσε όργανα από υγιείς ανθρώπους και τους άφην να πεθάνουν, ότι έκανε ενέσεις με δηλητήριο στην καρδιά άλλων κρατούμενων και ότι είχε κρατήσει ως σουβενίρ το κρανίο τουλάχιστον ενός από τα θύματά του. Για σχεδόν μία δεκαετία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσε στη γερμανική πόλη Μπάντεν-Μπάντεν με τη σύζυγο και τους δύο γιους του, όπου εργαζόταν ως γυναικολόγος. Διέφυγε λίγο μετά την ανακάλυψή του το 1962.

Ο Heim είχε εγκατασταθεί στο Κάιρο τη δεκαετία του ’70, όπου και ασπάστηκε το Ισλάμ μαζί με το γιο του. Ήταν ο υπ’ αριθμόν δύο καταζητούμενος διεθνώς, με ποσό αποζημίωσης σε όποιον τον κατέδιδε που έφτανε τα 315.000 ευρώ. Κατά καιρούς, υπήρξαν αναφορές για ίχνη του σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ads

Ο Ephraïm Zuroff, διευθυντής του ισραηλινού καναλιού του Κέντρου Simon Wiesenthal που ειδικεύεται στην ανίχνευση των εγκληματιών Ναζί, εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς τις προσδοκίες για τις αποδείξεις του θανάτου του Heim. Δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες του ZDF, ωστόσο, υπογράμμισε το “ενδιαφέρον” μερικών να τους δοθούν εύσημα του θανάτου. “Εάν ο θάνατός του επιβεβαιωθεί, πρέπει να αναγνωρίσω ότι ο αραβικός κόσμος είναι δυστυχώς ο μοναδικός όπου ένας τέτοιος εγκληματίας αντιμετωπίζεται ως ήρωας”, πρόσθεσε ο Zuroff.