Μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα διαρκέσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, ενώ ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει διαφύγει στην Σιγκαπούρη.

Ads

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού και αναπληρωτή προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας το μεσημέρι της Πέμπτης, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος  Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα κατέφυγε στις Μαλδίβες εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης στη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας από την ανεξαρτησία της, το 1948. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή του. 

Στο μεταξύ, ο Ρατζαπάξα αναχώρησε από τις Μαλδίβες με πτήση της Saudia, με προορισμό τη Σιγκαπούρη, αναφέρει το BBC, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν ο Ρατζαπάξα θα παραμείνει στη Σιγκαπούρη ή αν θα τη χρησιμοποιήσει για να μεταφερθεί κάπου αλλού.

Είχε προηγουμένως δεσμευτεί να παραιτηθεί μέχρι την Τετάρτη, αλλά δεν έχει υποβάλει επίσημη παραίτηση μέχρι στιγμής. Ο ηγέτης, ο οποίος ως πρόεδρος απολαμβάνει ασυλίας από τη δίωξη, πιστεύεται ότι ήθελε να φύγει από τη Σρι Λάνκα προτού παραιτηθεί για να αποφύγει την πιθανότητα σύλληψης από μια νέα κυβέρνηση.

Ads

Ο Βικρεμεσίνγκε διορίστηκε πρόεδρος από τον Ρατζαπάξα μετά την φυγή του το βράδυ της Τρίτης. Η απόφαση, ωστόσο, πυροδότησε περαιτέρω διαμαρτυρίες απαιτώντας επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα αναμένεται να ορίσει νέο πρόεδρο στις 20 Ιουλίου. Η επιλογή της αντιπολίτευσης είναι ο κύριος ηγέτης της, Σατζίθ Πρεμαντάσα (ο γιος του πρώην προέδρου Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα).