Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται τη Ρώμη, όπου συναντάται με πολιτικούς ηγέτες πριν από την ακρόασή του από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ads

«Μια σημαντική επίσκεψη για την προσέγγιση της νίκης της Ουκρανίας!», έγραψε στο Twitter καθώς προσγειωνόταν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και θα κατευθυνθεί στο Βατικανό αργότερα σήμερα, Σάββατο 13/5.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση των ιταλικών αρχών καθώς περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Ρώμη, διατάχθηκε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουρανό της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ads

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του πρόεδρο Ματαρέλα και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μελόνι για γεύμα εργασίας.

Η Ιταλία έχει ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Forza Italia, είναι παλιός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Πήγαν μαζί σε ταξίδια και αντάλλαξαν δώρα γενεθλίων.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, έχει εκφράσει συχνά φιλορωσικά αισθήματα και έχει επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν αναμένεται να συναντήσει ούτε τον κ. Σαλβίνι ούτε τον κ. Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει συχνά ότι το Βατικανό είναι έτοιμο να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι το Βατικανό εργάζεται πάνω σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι η αποστολή «δεν είναι ακόμη δημόσια, όταν δημοσιοποιηθεί, θα μιλήσω γι’ αυτό».

Αλλά η σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και του Βατικανού υπήρξε μερικές φορές δύσκολη.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό έκανε το ασυνήθιστο βήμα να επικρίνει τον Πάπα, αφού ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην Ντάρια Ντούγκινα, την κόρη ενός Ρώσου υπερεθνικιστή, η οποία σκοτώθηκε από βόμβα σε αυτοκίνητο, ως «αθώο» θύμα του πολέμου.

Το Σάββατο θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ζευγάρι είχε συναντηθεί το 2020.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανίαμέχρι σήμερα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι η βοήθεια υποδεικνύει ότι η Ρωσία «είναι βέβαιο ότι θα χάσει και θα καθίσει στον πάγκο της ιστορικής ντροπής».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ουκρανός πρόεδρος σχεδίαζε να επισκεφθεί τη Γερμανία μετά το ταξίδι του στην Ιταλία, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

*Με πληροφορίες από BBC