Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής Costa Concordia, που οδηγήθηκε από τα ρυμουλκά στον ειδικό βραχίονα του λιμένα της Γένοβας όπου  θα αγκυροβολήσει και θα παραμείνει για τους επόμενους 24 μήνες, προκειμένου να περατωθεί η διαδικασία διάλυσής του.

Ads

«Οι Γάλλοι, οι οποίοι είχαν εκφράσει σειρά ανησυχιών για τυχόν μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα πρέπει στο εξής να αρχίσουν να μας εμπιστεύονται περισσότερο», δήλωσε ο ιταλός υπουργός περιβάλλοντος Τζανλούκα Γκαλέττι. Σημειώνεται ότι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο παρακολουθούσε εξ αποστάσεως από την Κορσική τον τετραήμερο πλου. Στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου υπάρχουν ακόμη περίπου 100 τόνοι καυσίμων, που αποτελούσαν και την μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας.

Στο λιμάνι της Γένοβας έφτασε από θαλάσσης και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι – συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ανιέσε- προκειμένου να συγχαρεί όλους τους υπεύθυνους της τετραήμερης επιχείρησης ρυμούλκησης του κρουαζιερόπλοιου από το νησί Τζίλιο μέχρι την Γένοβα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει σειρά ανησυχιών λόγω του ανέμου που συνεχίζει να πνέει στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ιταλίας και ειδικότερα της περιφέρειας της Λιγουρίας. Παρά ταύτα, οι προγραμματισμένες διαδικασίες δεν υπέστησαν, τελικά, καμία ουσιαστική καθυστέρηση. 

Επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης παρακολούθησαν την όλη διαδικασία από τον ιστορικό φάρο του λιμανιού, ο οποίος ονομάζεται «Λαντέρνα», καταβάλλοντας το ποσό των πέντε ευρώ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι την περασμένη Τετάρτη από το νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, όπου είχε ναυαγήσει πριν από δυόμισι χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι.