Μετά από περισσότερο από έναν χρόνο, ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο διαπραγματευτής της Τεχεράνης Σαΐντ Τζαλίλι θα συνομιλήσει με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ads

Η Άστον θα εκπροσωπήσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, καθώς και τη Γερμανία. Σύμφωνα με το AlJazeera, στη συνάντηση θα παρευρεθούν και αξιωματούχοι από τις παραπάνω χώρες, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι σημαντικό από τις συνομιλίες, ενώ αξιωματούχοι τονίζουν ότι αν συμφωνήσουν και πάλι σε περαιτέρω συνομιλίες θα είναι πρόοδος.

Οι «έξι» θέλουν να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ωστόσο, ο Σαΐντ Τζαλίλι έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί το δικαίωμα ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος που διεξάγεται για ειρηνικούς σκοπούς. «Βλέπουμε τις διαπραγματεύσεις ως μία ευκαιρία για περαιτέρω αλληλεπίδραση και συνεργασία. Όπως και στις (προηγούμενες) συνομιλίες, δεν επιτρέψαμε στα δικαιώματα του Ιράν να υπονομευτούν, θα ακολουθήσουμε αυτή την οδό και στον τελευταίο γύρο», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ads

Η συνάντηση γίνεται μια ημέρα αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής πυρηνικού καυσίμου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρήγαγε την πρώτη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου (yellowcake), που χρησιμεύει στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, από μεταλλεύματα που εξόρυξε από ορυχείο του στα νότια της χώρας.