Έξι μήνες έχουν περάσει από τον πρόσφατο και πιο καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα που είχε τεράστιο κόστος τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στις περιουσίες των κατοίκων της. Τα αποτελέσματα των ισραηλινών επιθέσεων από αέρος και ξηράς είναι ακόμη εκεί ενώ ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή θα μπορούσε να καταλήξει σε νέο πόλεμο.

Ads

 
Σύμφωνα με την Action Aid, οι οικογένειες της Γάζας προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τον πόλεμο. Η χειμερινή κακοκαιρία στις αρχές Ιανουαρίου ήταν ιδιαίτερα σκληρή για όσους ζουν ακόμα στα χαλάσματα των βομβαρδισμένων σπιτιών. Τέσσερα βρέφη έχουν ήδη πεθάνει από το κρύο.

image
 
Η πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό, υγεία και τρόφιμα παραμένει περιορισμένη. Η οικονομία της χώρα παραπέει. Το ΑΕΠ της Γάζας μειώθηκε κατά 15% εξαιτίας των καταστροφών των υποδομών. Ο πόλεμος επιδείνωσε τις ήδη δυσχερείς συνθήκες του οκταετούς ισραηλινού αποκλεισμού.


Μαρτυρίες των κατοίκων της Γάζας
 
Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν στον πόλεμο. Ελάχιστες είναι οι επισκευές που έχουν ολοκληρωθεί και ούτε ένα νέο κτίριο δεν έχει χτιστεί. Περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι και από αυτούς 1700 οικογένειες, δηλαδή 8500 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια.

image
 
«Θέλουμε ένα κανονικό σπίτι. Όμως ζούμε σε άθλιες συνθήκες μέσα στο κρύο. Δεν νιώθουμε ασφαλείς. Περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή τα τανκς να μας βομβαρδίσουν από τα σύνορα. Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια. Θέλουμε να ζήσουμε όπως όλοι οι άλλοι. Τα παιδιά μου έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και να ονειρευτούν όπως όλα τα παιδιά» λέει η Amana al-Dabari, 39 ετών, μητέρα 7 παιδιών που ζει σε ένα καταστραμμένο σπίτι στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
 
Από την ActionAid αναφέρουν ότι η οργάνωση έχει ήδη στηρίξει 10.833 ανθρώπους στη Γάζα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα αλλά και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά και οικονομικής στήριξης στις γυναίκες. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Από τα 5,4 δισ. δολάρια που οι δωρήτριες χώρες έχουν υποσχεθεί να δώσουν μετά τον πόλεμο, μόνο 300 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί» τονίζει η οργάνωση.
 
«Πέρα όμως από τις άμεσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν, η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις ώστε να αποτρέψει άλλον έναν κύκλο βίας στη Γάζα. Πρέπει να πιέσει το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, να σταματήσει τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που έχει γονατίσει την τοπική οικονομία. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια και η ανεργία επιτείνει τα προβλήματα στην περιοχή» σημειώνει η Action Aid.