Σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Με αυτήν την απόφαση ο εκ των ηγετικών προσώπων της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) αποκλείεται από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. 

Ads

Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή «κρατικών αξιωματούχων» καθώς σε προεκλογική του ομιλία το 2019 είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» όσους από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) είχαν λάβει την απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει. Τελικά ο Ιμάμογλου κέρδισε και τις επαναληπτικές εκλογές στις 23 Ιουνίου του 2019 και μάλιστα με ποσοστό 54,03%. 

«Παραιτήσου Ερντογάν» – Πλήθος κόσμου σε ομιλία Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Η δικαστική απόφαση έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου έξω από τα γραφεία του Μητροπολιτικού Δήμου, έχει συγκεντρωθεί κόσμος και διαδηλώνει κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Στη συγκέντρωση βρίσκονται τόσο ο Ιμάμογλου όσο και η ηγέτης του Καλού Κόμματος (Iyi) Μεράλ Ακσενέρ.

Ο κόσμος που έχει μαζευτεί φωνάζει συνθήματα όπως «Ζήτω η ελευθερία και κάτω η τυραννία», ενώ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι οι έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα συγκαλέσουν συνάντηση αύριο στην Κωνσταντινούπολη για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια η ετυμηγορία αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η Ακσενέρ έκανε κάποιες αναφορές στην πολιτική ιστορία του Ερντογάν και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου ως κοινό προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου απευθύνθηκε στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί και μιλάει σαν υποψήφιος πρόεδρος και για το πώς μπορεί να κερδίσει το 2023 με τους ανθρώπους που νίκησαν το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ενώ ζήτησε την παραίτηση Ερντογάν.