Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κάλεσε την Κυριακή (29/1) την εθνική αντιπροσωπεία να επανεξετάσει την πρόταση για επίσπευση των εκλογών, προαναγγέλλοντας μέσω διαγγέλματος συνταγματική μεταρρύθμιση για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, εάν οι νομοθέτες δεν το πράξουν.

Ads

Η Μπολουάρτε δεσμεύτηκε πως θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα ορίζει επίσης ότι το επόμενο εκλεγμένο Κογκρέσο θα είναι υποχρεωμένο να επιβλέψει την «πλήρη αναθεώρηση» του Συντάγματος της χώρας, που είχε επικυρωθεί το 1993.

Το περουβιανό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεχίσει τη συζήτηση σήμερα, Δευτέρα 30/1, μετά την απόρριψη της πρότασης για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2023.

Η μεταβατική πρόεδρος, η θητεία της οποίας θεωρητικά θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2026, δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις καθώς οι πανεθνικές διαδηλώσεις ζητούν την παραίτησή της. Η συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε η Μπολουάρτε.

Ads

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Περουβιανών συμφωνούν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν αργότερα φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την τοπική εφημερίδα La República χθες, Κυριακή.

Η διάλυση του Κογκρέσου, η άμεση διεξαγωγή εκλογών και η αναθεώρηση του Συντάγματος συγκαταλέγονται στα βασικά αιτήματα που προβάλουν οι χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στις αρχές του περασμένου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 58 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, σύμφωνα με το Associated Press. 

Η πρώην αντιπρόεδρος Μπολουάρτε ανέλαβε την εξουσία την 7η Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Επρόκειτο για το έναυσμα των διαδηλώσεων και των ταραχών που βύθισαν το κράτος των Άνδεων σε πολιτική και θεσμική κρίση.