Τις καταγραφές όλων των επικοινωνιών μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των πιλότων του αεροσκάφους του Πολωνού Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι θα δώσει στη δημοσιότητα η Ρωσία, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της χώρας.

Ads

Η διακυβερνητική Επιτροπή Αεροπορίας, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η οποία έκανε την έρευνα σχετικά με το δυστύχημα, αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι έλαβε την απόφαση αυτή «προκειμένου να ενημερώσει αντικειμενικά τη διεθνή κοινότητα» σχετικά με το τι συνέβη πριν από την τραγωδία.

Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης έρχεται λίγο μετά τις κατηγορίες της πολωνικής εξεταστικής Επιτροπής, που υποστήριξε ότι οι Ρώσοι ελεγκτές στο αεροδρόμιο της Σμολένσκ, όπου σημειώθηκε η καταστροφή, είχαν ενημερώσει λανθασμένα τους πιλότους για τη θέση του αεροσκάφους.

Η ΜΑΚ πρόσθεσε πως εκτός από την επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των πιλότων του αεροσκάφους, οι καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των επικοινωνιών μέσω ραδιοπομπού θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα.

Ads

Σύμφωνα με τη ρωσική έκθεση, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 12 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Κατσίνσκι και άλλοι Πολωνοί ανώτεροι αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο πλήρωμα του αεροσκάφους και έλαβαν την απόφαση να προσγειωθούν στο Σμολένσκ «υπό ακατάλληλες συνθήκες, μέσα σε πυκνή ομίχλη. Η έκθεση της ΜΑΚ υποστηρίζει ότι ο τεχνικός εξοπλισμός του αεροδρομίου του Σμολένσκ, όπου το αεροπλάνο συνετρίβη στις 10 Απριλίου, δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος για την καταστροφή, ούτε οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η έκθεση αυτή κρίθηκε «ελλιπής» από την Πολωνία.