Το ελβετικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά σήμερα τη συμφωνία ανάμεσα στη Βέρνη και την Ουάσινγκτον για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών στοιχείων χιλιάδων πελατών της τράπεζας UBS, οι οποίοι φέρονται να φοροδιαφεύγουν.

Ads

Μετά από μία σειρά διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν 3 εβδομάδες και αντικείμενο είχαν το αν η απόφαση είναι αντίθετη με το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο ή όχι, τελικά σήμερα η Ελβετία είπε το «ναι» στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας το δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει για το ζήτημα.

Τα δυο σώματα του ελβετικού Κοινοβουλίου είχαν εγκρίνει την Τρίτη τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2009 ανάμεσα στη Βέρνη και την Ουάσινγκτον. Ομως, οι βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) ενέκριναν τη συμφωνία με τον όρο να γίνει δημοψήφισμα, κάτι στο οποίο προέβαλε αντιρρήσεις το Συμβούλιο των Καντονίων (Ανω Βουλή). Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης συμφιλίωσης σήμερα, τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας στην άκρη την ιδέα του δημοψηφίσματος.

Οι ελβετικές αρχές θα διαβιβάσουν λοιπόν στις αμερικανικές φορολογικές αρχές τα ονόματα 4.450 πελατών της UBS που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Ελβετία ότι σε περίπτωση που δεν τους δώσει τα ονόματα, θα επιβαρυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ads

«Η έγκριση της συμφωνίας από το ελβετικό Κοινοβούλιο επιτρέπει στην Ελβετία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει λάβει και στις οποίες είναι προσηλωμένη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τονίζεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.