Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες στηρίζονται σε αίτηση με την υπογραφή περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν σήμερα σε δικαστήριο του Παρισιού κατά του γαλλικού κράτους για ανεπαρκή δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ads

Η Greenpeace και το Fondation Nicolas Hulot κατέθεσαν την προσφυγή τους στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες, ακολουθούμενες από την Oxfam France και τη Notre affaire tous στην πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται στη Γαλλία σε αυτήν την κλίμακα. Μετά το Πακιστάν, την Κολομβία ή την Ολλανδία, η Γαλλία αποτελεί και αυτή με τη σειρά της το αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας μετά την κατάθεση της προσφυγής αυτής από τις μκο για την ανεπαρκή δράση του γαλλικού κράτους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Οι τέσσερις αυτές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση που έλαβαν από την γαλλική κυβέρνηση στο αίτημα που της είχαν στείλει προτού προσφύγουν τον περσινό Δεκέμβριο, πέρασαν σήμερα στο επόμενο στάδιο. Αυτές έχουν την υποστήριξη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που υπογράφουν σχετική αίτηση με τίτλο: «Η Υπόθεση του Αιώνα».

«Κάναμε υπομονή για καιρό για να εξασφαλίσουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση και αυτή δεν ανακοίνωσε κανένα νέο μέτρο, καμία βαθειά μεταρρύθμιση ούτε σε διυπουργικό επίπεδο», εξήγησε η Μαρί Ποσόν, συντονίστρια στην οργάνωση Notre Affaire à tous. «Ήταν λοιπόν αρκετά φυσιολογικό να καταθέσουμε αυτήν την προσφυγή», πρόσθεσε.

Ads

Η γαλλική κυβέρνηση, σε απάντηση που έδωσε στις μκο τον Φεβρουάριο, απέρριψε την κατηγορία που της προσάπτουν για αδράνεια, μιλώντας για μέτρα που «αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς», την ώρα που ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποδεχόταν εκπροσώπους των μκο.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει η επιθυμία για πιο γρήγορη, πιο ισχυρή, πιο μακροπρόθεσμη δράση στην κλιματική αλλαγή, είμαι ο πρώτος που το θέλω, ο πρόεδρος (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν επίσης», αντέδρασε σήμερα ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ριζί. «Έπειτα (…) σε κανένα δικαστήριο δεν θα μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρόκειται πρωτίστως για πολιτική υπόθεση».

Οι μκο ζητούν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τις ελλείψεις του κράτους στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και να «δώσει εντολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν τέλος» σε αυτό. Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ηθική βλάβη (με την συμβολική καταβολή ενός ευρώ) και οικολογική.

Μεταξύ των αποτυχιών του γαλλικού κράτους, οι μκο επικαλούνται τους στόχους που δεν επετεύχθησαν όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (που πήραν ξανά την ανιούσα το 2016), την ενεργειακή επάρκεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Πολλές ανεπάρκειες που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες (υγεία, διατροφική ασφάλεια κλπ.).

Η προσφυγή αυτή στηρίζεται κυρίως στην Χάρτα για το Περιβάλλον του 2005 και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δεσμευτική ισχύς των οποίων έχει αναγνωριστεί από τη δικαιοσύνη.

«Η συνταγματική αξία των άρθρων 1 και 2 της Χάρτας έχει αναγνωριστεί, όσον αφορά το δικαίωμα της ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον με σεβασμό στην υγεία και την υποχρέωση περιβαλλοντικής επαγρύπνησης που φέρει το κράτος», υπογραμμίζει ο Κλεμάν Καπντεμπός, σύμβουλος της Greenpeace.

Μεγάλη Ελπίδα

Η προσφυγή αυτή, η πρώτη δικαστική διαδικασία για το κλίμα που γίνεται σε αυτήν την κλίμακα στη Γαλλία, ακολουθεί άλλης που είχε γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου όταν ο οικολόγος δήμαρχος της παραλιακής πόλης Γκραντ Σινθ, στο βορειότερο άκρο της χώρας, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων που διαπιστώνονται σχεδόν παντού διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες. Στην Κολομβία, το Ανώτατο Δικαστήριο θέσπισε την ανάγκη για να αναληφθεί δράση, έπειτα από την προσφυγή 25 νέων. Στο Πακιστάν την ίδια ώρα, ο γιος αγροτών κατάφερε να αναγνωριστεί το δικαίωμα στη ζωή.

Σύμφωνα με το Grantham Research Institute, περισσότερες από 270 υποθέσεις τρέχουν σε 25 δικαστικές αρχές, πέραν των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 800 υποθέσεις.

Υπάρχει επίσης μια νίκη στην Ολλανδία, αυτή της μκο Urgenda, εξ ονόματος 900 πολιτών. Το Δικαστήριο της Χάγης, στηριζόμενο στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, επέβαλε στο κράτος μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 25% ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αντί για 20% που προβλεπόταν.

Ποιες είναι τώρα οι πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής στη Γαλλία; «Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, πρόκειται για μια προσφυγή με μεγάλες φιλοδοξίες», αναγνωρίζει ο Καπντεμπός, ο οποίος αναμένει την απάντηση του δικαστηρίου σε διάστημα ενός έως δύο ετών.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες, επιστημονικά επιχειρήματα και στέρεες νομικές βάσεις», σημείωσε η Μαρί Ποσόν. «Όμως μόνον μέσω της δικαιοσύνης θα φτάσουμε εκεί, εναπόκειται στον καθένα να κινηθεί και σε προσωπικό επίπεδο», δήλωσε επίσης η αξιωματούχος της Notre affaire à tous, η οποία μαζί με τις άλλες μκο κάλεσε σε διαδηλώσεις το Σάββατο στο πλαίσιο μιας μεγάλης ημέρας κινητοποιήσεων για το κλίμα σε όλη τη Γαλλία.