Αφορμή για διόγκωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή βρήκαν η ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις στα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Σε αυτό το πλαίσιο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση. Προσθέτοντας, πάντως, ότι «δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή», αλλά να «υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Ads

Στο μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της εταιρείας αρνήθηκε πως το το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι το τάνκερ δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο (που είναι πιθανό να πρόκειται για νάρκη) μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος ανέφερε πως τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές και αυτή τη στιγμή το Kokuka Courageous κατευθύνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ads