Προϋπόθεση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ταϊλάνδη, θέτει η κυβέρνηση της χώρας, τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 2 μήνες, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Ads

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία για την διοργάνωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Νοέμβριο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα αναστέλλεται, έως ότου οι διαδηλωτές τερματίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

«Είναι σαφές ότι τα Κόκκινα Πουκάμισα (όπως ονομάζονται οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές) συμφώνησαν μόνο φραστικά να συμμετάσχουν στον οδικό χάρτη της εθνικής συμφιλίωσης αλλά δε συμφώνησαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις. Έτσι είναι αδύνατο να γίνουν εκλογές όπως προτάθηκε», δήλωσε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Κορμπσάκ Σαμπαβάσου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα πρότεινε να διαλύσει το κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο και να προκηρύξει εκλογές για την 14η Νοεμβρίου, εάν όλα τα κόμματα αποδέχονταν το σχέδιό του για «εθνική συμφιλίωση».

Ads

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει περιοχές της Μπανγκόκ και διαδηλώνουν επί 2 μήνες πραγματοποιώντας εκστρατεία με αίτημα την προκήρυξη εκλογών, εξακολουθούν να αρνούνται να διαλυθούν, προαναγγέλλοντας μάλιστα νέες κινητοποιήσεις. Αίτημα τους το να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταγκσουμπάν για το ρόλο του στην αιματηρή καταστολή της 10ης Απριλίου, όταν ο στρατός επιχείρησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τμήματα της Μπανγκόκ. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδήλωση αυτή 29 διαδηλωτές είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν.

Ο λόγος που τα «Κόκκινα Πουκάμισα» ζητούν εκλογές είναι ότι θεωρούν την κυβέρνηση αντιδημοκρατική, καθώς ανέλαβε την εξουσία μετά από δικαστική απόφαση η οποία καθαίρεσε την προηγούμενη, που αποτελείτο από συμμάχους του Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2006.

Περικυκλώνει τους διαδηλωτές ο στρατός

Τεθωρακισμένα του ταϊλανδικού στρατού αναμένεται να αναπτυχθούν σήμερα γύρω από την εμπορική συνοικία της Μπανγκόκ, την οποία έχουν καταλάβει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Στόχος να τους απομονώσουν και να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό τους.