Ως μία επιτυχία αναγνωρίζει το ευρώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Στάρκ, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. «Πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης εν τέλει δεν έχουν επαρκώς προσαρμοστεί στις συνθήκες της νομισματικής ένωσης. Έχουν εκμεταλλευτεί τον κοινό οικονομικό χώρο και τη νομισματική ένωση», τόνισε.

Ads

«Δίχως αυτό, ορισμένες χώρες, στην κορύφωση της κρίσης θα αντιμετώπιζαν βαριές χρηματοοικονομικές αναταράξεις» τόνισε ο Στάρκ ενώπιον εκπροσώπων της τράπεζας «Deutsche Wertpapier Service Bank» στο Έσσεν της Γερμανίας.

«Η πραγματική κρίση δεν αφορά το ευρώ αλλά τα δημόσια οικονομικά» πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν ή εν τέλει δεν έχουν επαρκώς προσαρμοστεί στις συνθήκες της νομισματικής ένωσης». «Έχουν εκμεταλλευτεί τον κοινό οικονομικό χώρο και τη νομισματική ένωση την ίδια ώρα που ενθάρρυναν ή ανέχτηκαν μια οικονομική ανάπτυξη ενίοτε ανισομερή ή αναποτελεσματική», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Σταρκ τόνισε ότι δεν πρέπει «να υποτιμούμε την ταχεία ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων».

Ads