Σταμάτησε η διαρροή στην θάλασσα της Βαλτικής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αγωγού.

Ads

«Η πίεση του νερού έκλεισε λίγο πολύ τον αγωγό κατά τρόπο ώστε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του να μην μπορεί να βγει», δήλωσε ο Ούλριχ Λίσεκ.

«Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο στο εσωτερικό του αγωγού», διευκρίνισε.

Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

Ads

Η Γερμανία θα συστήσει κοινή ομάδα με τη Δανία και τη Σουηδία προκειμένου να ερευνήσουν τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του της Δανίας και της Σουηδίας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει χθες Παρασκευή ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» των δύο χωρών για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις στις οποίες οφείλονται, όπως σημείωσε, οι διαρροές στους αγωγούς.

Η Φέζερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι συμφώνησε με τους ομολόγους της της Δανίας και της Σουηδίας πως η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «από μια κοινή ομάδα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

«Όλες οι ενδείξεις οδηγούν προς μια πράξη δολιοφθοράς εναντίον των αγωγών Nord Stream», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν «με αυξημένη επαγρύπνηση» τις ενεργειακές υποδομές της Γερμανίας, επεσήμανε η Φέζερ, αν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με απειλές που να έχουν στόχο γερμανικές υποδομές».

Χθες η Φέζερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες μετά τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς.

Έκθεση που παρέδωσαν χθες στον ΟΗΕ η Σουηδία και η Δανία ανέφερε ότι «βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, οι εκρήξεις αυτές οφείλονται σε σκόπιμη ενέργεια», χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα.