Σε σημερινή της ανακοίνωση η Γαλλία έκανε γνωστό ότι σταμάτησε να κάνει ρίψεις όπλων στους Λίβυους εξεγερμένους, παρόλο που εκείνοι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν προόδους στο έδαφος. Παράλληλα, Ρωσία και ΝΑΤΟ εκφράζουν και πάλι διαφορετικές απόψεις για τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση.

Ads

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, μιλώντας στον γαλλικό Τύπο έκανε λόγο για μία «ευδιάκριτη πολιτική οργάνωση» που έχει προκύψει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. «Γι’ αυτό το λόγο οι ρίψεις όπλων με αλεξίπτωτα δεν είναι πλέον απαραίτητες διότι οι περιοχές αυτές οργανώνουν την αυτονομία τους», εξήγησε ο Λονγκέ προσθέτοντας ότι «αυτή η αυτονομία τους επιτρέπει να δημιουργούν σχέσεις με εταίρους στο εξωτερικό και να εξοπλίζονται».

Ωστόσο, ο Ζεράρ Λονγκέ εξέφρασε την αμφιβολία του για την ικανότητα των εξεγερμένων να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον της Τρίπολης, το προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα σύστημα σταθερό, συγκεντρωτικό, το οποίο υπακούει σε μία μοναδική αρχή», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός για τους εξεγερμένους, εκτιμώντας ότι «η ανυπομονησία τους πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα».

Στα τέλη Ιουνίου η Γαλλία είχε παραδεχθεί ότι είχε πραγματοποιήσει ρίψεις όπλων στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Λονγκέ οι ρίψεις όπλων έγιναν ως απάντηση σε επίσημο αίτημα του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, για τους αμάχους οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξοπλιστούν με άλλο τρόπο.

Ads

Η κίνηση αυτή της Γαλλίας ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ, με τη Βρετανία να εκφράζει την επιφυλακτικότητά της για τις ρίψεις όπλων, ενώ ενίσχυσε και τις επικρίσεις της Ρωσίας η οποία αντιτίθεται στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Άλλωστε, στη χθεσινή συνάντηση του συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο Σότσι, Ρώσοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν επιτρέπουν «σε οποιονδήποτε να κάτι οτιδήποτε».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν απάντησε ότι «μέχρι στιγμής η απόφαση εφαρμόστηκε με επιτυχία», υπογραμμίζοντας ότι η παράδοση όπλων στους εξεγερμένους ήταν στο πλαίσιο της απόφασης. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωμάτες κάλεσε για πρώτη φορά τους εκπροσώπους του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, σε συζητήσεις στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Η επίσκεψή τους επικυρώθηκε από τους πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ καθώς όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο «δεν υπάρχει ακόμη αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στη Βεγγάζη», έδρα του Συμβουλίου.

Η αντιπροσωπεία, της οποίας θα ηγείται ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών, αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στους οποίους ενδέχεται να είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την είδηση για την επίσκεψη. Παρόλα αυτά, ένας από αυτούς επεσήμανε ότι ο Ράσμουσεν έχει συναντηθεί με εκπροσώπους των εξεγερμένων αρκετές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Το ΝΑΤΟ είχε επαφές με το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως μέρος των διεθνών προσπαθειών να βρεθεί λύση στην κρίση στη Λιβύη», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «τέτοιες συναντήσεις έχουν γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται».

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον πέντε αντικυβερνητικοί σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν τις θέσεις των εξεγερμένων δυτικά της Μιζουράτας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο της Μιζουράτας αλ Χέκμα τέσσερις σοροί μεταφέρθηκαν από την πρώτη γραμμή, όμως αργότερα ο δημοσιογράφος είδε και έναν πέμπτο νεκρό να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Το ιατρικό προσωπικό υποστήριξε ότι 35 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς και οι περισσότεροι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα η κατάσταση στον τομέα της υγείας χειροτερεύει όλο και περισσότερο με τις προμήθειες σε τρόφιμα να λιγοστεύουν στη Λιβύη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πληρώνει τους μισθούς στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της. Ο διεθνής οργανισμός όμως, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης εάν ξεσπάσουν ταραχές και στην πρωτεύουσα Τρίπολη

«Ειλικρινά, σήμερα η κατάσταση ανησυχεί πολύ την ICRC. Είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε μια εικόνα για το τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά ετοιμαζόμαστε να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες αν ξεσπάσουν μάχες -στην πρωτεύουσα- επειδή βλέπουμε τις γραμμές του μετώπου να αλλάζουν συνεχώς και τις συγκρούσεις να συνεχίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC, Πολ Καστέλα.

Ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά τα νοσοκομεία της Λιβύης όπου νοσηλεύονται τραυματίες από τις συγκρούσεις στα όρη Ναφούσα ενώ έχει παραδώσει χειρουργικά εργαλεία και άλλα ιατρικά είδη στη Μιζουράτα.

Επίσης, όπως υποστήριξε ο Καστέλα, ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η επιδημία ιλαράς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σάχμπα, στα νότια, και έχει επεκταθεί στο Τσαντ από τους νομάδες. Ο Καστέλα ανέφερε πως στη Σάχμπα και το Μουρζούκ υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και εμβολίων τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος οι λιβυκές αρχές να σταματήσουν την επιδημία. Δεν πρόκειται ακόμη για τραγωδία, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τέτοια».

Όσον αφορά την κατάσταση στην τροφοδοσία με τρόφιμα, ο Καστέλα είπε ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει διαπιστώσει να υπάρχει κάποιο άμεσο πρόβλημα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση. Όλες οι οικογένειες λαμβάνουν κρατική βοήθεια που αρκεί για ένα μήνα, ενώ οι μισθοί πληρώνονται μέσω των τραπεζών ακόμη και στους εκτοπισμένους.