Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη και σήμερα, με δεκάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις χθεσινές επιθέσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι κατά των διαδηλωτών. Το καθεστώς Καντάφι, το οποίο χθες επικήρυξε τον ηγέτη των εξεγερμένων, επιδίδεται σε διπλωματικές επαφές την ίδια ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Λιβύη. Με απεσταλμένο του Μ. Καντάφι συναντήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης. Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που αναγνώρισε πολιτικά το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, ενώ η Βρετανία χαρακτήρισε τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως «έγκυρους συνομιλητές».Τέλος, η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ζήτησε με ψήφισμα την αναγνώριση από την ΕΕ του “Εθνικού Συμβουλίου”, αλλά και την σύμπραξη σε περίπτωση που ο ΟΗΕ αποφασίσει απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης.
Ads
«Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο απεσταλμένος του συμβουλίου Αλι Εσάουι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι αντικαθεστωτικοί χαιρέτισαν την απόφαση και ζήτησαν από την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. «Η Γαλλία σπάζει τον πάγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο καρφί στο φέρετρο του Καντάφι. Περιμένουμε να ακολουθήσει όλη η Ευρώπη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσταφα Γεριάνι.
Αντίθετα το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana μετέδωσε επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, πως η Λιβύη εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις σχέσεις με τη Γαλλία. «Η Λιβύη θα σκεφτεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Γαλλία εξαιτίας των πληροφοριών που κυκλοφορούν για τη βλαβερή επέμβαση της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Jana.
Επιπλέον, το λιβυκό καθεστώς υποστήριξε μέσω του επίσημου πρακτορείου του, λίγο μετά την αναγνώριση από το Παρίσι του Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης ως εκπροσώπου του λιβυκού λαού, ότι η αποκάλυψη ενός «σοβαρού μυστικού» θα επιφέρει την πτώση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία χαρακτήρισε τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως «έγκυρους συνομιλητές». «Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ενός συμβουλίου αντικαθεστωτικών στο διεθνές δίκαιο».
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας. Με το ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, νέες σφοδρές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κατά των πόλεων που έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί, την ίδια που το καθεστώς Καντάφι δείχνει διπλωματική κινητικότητα, με αποστολή αξιωματούχων του καθεστώτος στην Αραβική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το πρωί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης συναντήθηκε με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Κάθριν Άστον, προκειμένου να ακουστούν απόψεις ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Τύπος, είναι ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και η διεθνής κοινότητα να παραμείνει ενωμένη ασκώντας πίεση στο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητος και καθοριστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, άκουσε τις απόψεις του κ. Σιάλα, ο οποίος μετέφερε τις θέσεις τού καθεστώτος για τη διέξοδο από την κρίση και θα ενημερώσει τους εταίρους μας την Πέμπτη στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έχει συγκαλέσει η κ. Άστον για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. Οι θέσεις που διατύπωσε στην Αθήνα ο Λίβυος απεσταλμένος δεν απείχαν από τις απόψεις που έχει διατυπώσει δημόσια ο Μουάμαρ Καντάφι και άλλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος.
Ο Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να βομβαρδίζει με μεγάλη ένταση και σήμερα το Ρας Λάνουφ αναγκάζοντας τους αντικαθεστωτικούς σε υποχώρηση. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι αντικαθεστωτικοί εγκαταλείπουν την πόλη και κατευθύνονται ανατολικότερα. Αντίθετα, η Ζαουίγια και το Μπεν Τζαουάντ φαίνεται πως πέρασαν και πάλι στα χέρια των εξεγερμένων. Στο Ρας Λάνουφ ένα νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης εκκενώθηκε αφού δέχτηκε βολές πυροβολικού, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται στους 17. Σημειώνεται ότι το Ρας Λανού αποτελεί τη δυτικότερη βάση των αντικαθεστωτικών.
Στις 9:30 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας, ξεκίνησαν οι 24ωρες παρακολουθήσεις του εναέριου χώρου της Λιβύης από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αξιωματούχο της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν 17 αεροσκάφη Boeing 3-3 Sentry. Το κάθε αεροσκάφος θα παραμένει στον αέρα επί 8 ώρες και στη συνέχεια θα αντικαθίσταται από άλλο.
Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν την Τετάρτη όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Σε μία κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ο Βρετανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βέστερβελε εκτιμούν ότι η κρίση στη «γειτονιά νότια» της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα».
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τη Λιβύη, ενώ αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ επίσης με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Η Άστον προκάλεσε χθες Τετάρτη αμφιβολίες σχετικά με τις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να εμποδίσουν τον Καντάφι να καταπνίξει την εξέγερση.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.
Η κρίση στη Λιβύη θα αργήσει να τερματιστεί
Ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε Αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.
Ο επικεφαλής της Διοίκησης της Αμερικανικής Εκστρατευτικής Δύναμης, στρατηγός Ρέϊμοντ Οντιέρνο, δήλωσε «μπορούμε να δράσουμε πολύ γρήγορα αν χρειαστεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο ημέρες θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη, ο στρατηγός σχολίασε ότι, θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο να μεταφέρεις τεθωρακισμένα ή αντιεροπορικό εξοπλισμό στη Λιβύη και ότι αυτό θα σήμαινε μία άλλου επιπέδου εμπλοκή των ΗΠΑ, στην κρίση της Λιβύης, την οποία δεν είναι σίγουρος κατά πόσο είναι έτοιμη η χώρα του, να αναλάβει την παρούσα στιγμή.
Ο Οντιέρνο επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε δράση αναληφθεί, να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε ως σημείο κλειδί για την επίλυση της κρίσης, ενώ προειδοποίησε ότι το θέμα της Λιβύης δεν θα τελειώσει σύντομα.
Ελευθερώθηκαν οι δημοσιογράφοι του BBC
Τα μέλη δημοσιογραφικής αποστολής του βρετανικού δικτύου BBC στη Λιβύη, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, χτυπήθηκαν και υποβλήθηκαν στο βασανιστήριο της εικονικής εκτέλεσης, όπως δήλωσαν, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στα δυτικά, στην πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Καντάφι πόλη, Ζαουίγια.
Τα τρία μέλη της ομάδας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρις Κομπ-Σμιθ, ο Τούρκος χειριστής της κάμερας Γκοκτάϊ Κοραλτάν και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής Φέρας Κιλάνι, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και απειλήθηκε η ζωή τους κατά τη διάρκεια της 21 ωρών κράτησής τους από στρατιώτες και μυστικούς αστυνομικούς, πιστούς στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, αφού τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους γρονθοκόπησαν, ενώ τους χτύπησαν και με ρόπαλα και όπλα. Ο Φέρας με δήλωσή του, που δόθηκε από το BBC, είπε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, είδε Λίβυους αντικαθεστωτικούς να έχουν χτυπηθεί και βασανιστεί από τους δεσμοφύλακές τους.
O Κομπ-Σμιθ ανέφερε ότι αιχμάλωτοι είχαν τοποθετηθεί σε μία σειρά με στραμμένοι προς τον τοίχο και ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα και ένα αυτόματο όπλο στα χέρια, τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης. «Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάνη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας», προσέθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Το πλήρωμα του Βρετανικού δικτύου που συνελήφθη τη Δευτέρα, απελάθηκε από τη Λιβύη μόλις αφέθηκε ελεύθερο, ενώ η κυβέρνηση του Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία επίσημου συνοδού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >