Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται το 40% του εδάφους της κουρδικής πόλης Κομπάνι στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Οι τζιχαντιστές φέρονται να ελέγχουν και τμήμα των διοικητικών κτηρίων της πόλης, ακόμη και στη συνοικία με τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία προς τον Ερντογάν που αδρανεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών συνεχίζονται. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, όμως, κάνουν λόγο για άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Π πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανέφερε, χτες , ότι επικοινώνησε μαζί του «μέσω μηνύματος» ο ηγέτης του ΡΚΚ για να του ζητήσει εμβάθυνση του διαλόγου και αποφυγή της βίας.

Εάν το Κομπάνι πέσει ολοκληρωτικά τότε το Ισλαμικό Κράτος θα κατέχει μια συνεχή ζώνη στην βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ κάτι που θα του επιτρέπει να διακινεί όπλα και πολεμοφόδια ανάμεσα στις δυνάμεις του. Επίσης, θα έχει την δυνατότητα να προσεγγίζει τα τουρκικά σύνορα ώστε να κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου. 

Ads

Διαβάστε: Tvxs Ανάλυση: Γιατί η Τουρκία δεν επεμβαίνει στο Κομπάνι

Για ανάληψη δράσης πιέζει τον Ερντογάν και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Συρία, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε άλλη μία Σρεμπρένιτσα».

«Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμούς» δήλωσε ο Στεφάν Ντε Μιστούρα από τη Γενεύη, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του Κομπάνι στην αυτοάμυνα και το Ψήφισμα 2170 του ΟΗΕ ορίζει ότι όλοι πρέπει να κάνουν κάθε τι δυνατό για να αποτρέψουν τον κίνδυνο σφαγής.

Περίπου 500 έως 700 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, παραμένουν στο Κομπάνι και 10.000 έως 13.000 άνθρωποι βρίσκονται στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Στο τουρκικό έδαφος έχουν περάσει περισσότεροι από 180.000 κούρδοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΗΕ ζητά από την Τουρκία να ανοίξει την μεθόριο ώστε να περάσουν στην Συρία οι Κούρδοι για να υπερασπίσουν το Κομπάνι και τους κατοίκους του που απειλούνται με σφαγή. «Εφόσον το Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ’ αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα» επανέλαβε απευθυνόμενος στην Τουρκία.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε ο ίδιος. «Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του Ισλαμικού Κράτους, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε» τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, που δεν πρόκειται να εμπλακεί σε χερσαία επιχείρηση χωρίς την συμμετοχή και άλλων, ζητά πάγια την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας για την προστασία προσφύγων και αμάχων. Σήμερα υπέρ αυτής της ζώνης τάχθηκε η Γαλλία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Φαμπιούς υπογράμμισε πάντως πως η δημιουργία της ζώνης ασφαλείας απαιτεί «εξαιρετικά στενό διεθνή συντονισμό», τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα, πάντως, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην διεθνή συμμαχία κατά του ΙΚ. Μια αμερικανική ομάδα στρατιωτικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα με Τούρκους αξιωματούχους.