Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους. «Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Νωρίτερα οι αντάρτες της Συρίας είχαν ανακοινώσει ότι απέκοψαν έναν δρόμο που συνδέει συριακές πόλεις, κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Ads

Από τη μεριά της, η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ταυτόχρονα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 415 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται.

Έντονες πιέσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους σε Τραμπ

Ads

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και σε νομοθετικό επίπεδο οι πιέσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες των ΗΠΑ εισήγαγαν νέα νομοσχέδια την Παρασκευή, επιδιώκοντας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεσή της εναντίον των Κουρδών μαχητών στη Συρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, γερουσιαστής Eliot Engel, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστής της επιτροπής Mike McCaul, εισήγαγαν νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Συρία αλλά και κυρώσεις προς τις τράπεζες που ασχολούνται με τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, μέχρι η Άγκυρα να τερματίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το νομοσχέδιο μπλοκάρει τη μεταφορά οπλικών συστημάτων προς τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία, ενώ οι δύο γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει τις υφιστάμενες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Οι πρακτικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου δεν είναι άμεσες. Για να γίνει νόμος χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο και τη Γερουσία και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Ντόναλτν Τραμπ ή να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε να υπερισχύσει ενός πιθανού βέτο από τον αμερικανό πρόεδρο.

Επιπλέον, μία από τις κορυφαίες φωνές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις εξωτερικές υποθέσεις, η γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανακοίνωσε ένα ακόμη νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία, παρόμοιο με αυτό των Engel και McCaul, αναφέρει το Reuters. Η ίδια επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι ακόμη δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Ο Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο “πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων” σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η ‘Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής. Ωστόσο πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

«Είμαστε μάρτυρες μιας εθνοκάθαρσης στη Συρία από την Τουρκία, της καταστροφής ενός αξιόπιστου συμμάχου, τους Κούρδους, και της επανεμφάνισης του ISIS», δήλωσε η Γκράχαμ.

Κι όλα αυτά μετά την επίθεση του τουρκικού πυροβολικού εναντίον των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σημειώθηκε καθώς πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε περιοχές γύρω από το Κομπάνι που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Πούτιν: Η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του ( RT, Arabik Sky News, Al Arabiya) αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδονται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρο Πούτιν μιλώντας χθες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη βορειανατολική Συρία.

Ο Βλαντιμιρ Πούτιν εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Ακόμα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε ανοιχτά «για αναγέννηση του ISIS» μετά την τουρκική εισβολή και είσοδο στην Ευρώπη μαχητών του.