Θέμα δημιουργίας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Σερβία ήρθε στην επιφάνεια από την ρωσική πλευρά, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική στιγμή, αφενός λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου λόγω της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, με το Κόσοβο πάλι να «κοχλάζει».

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στο Βελιγράδι, Αλεξάντρ Μποτσάν – Χάρτσενκο, η δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της Σερβίας είναι κυρίαρχο θέμα των αρχών στο Βελιγράδι.

Αυτό αναφέρει η ειδησεογραφική πύλη SM News.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Σερβία είναι μια φιλική χώρα για τη Ρωσία, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Ads

Επιπλέον, η Ρωσία διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα της δημοκρατίας.

Όπως τόνισε ο Μποτσάν – Χάρτσενκο, η δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι κυρίαρχη υπόθεση του Βελιγραδίου και σημαντικό ζήτημα για τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Όσον αφορά το κοινό ανθρωπιστικό κέντρο, υπάρχει και λειτουργεί για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής», είπε ο πρέσβης.

Η θέση της Σερβίας, συνέχισε, είναι ισχυρή στην περιοχή των Βαλκανίων από στρατιωτικό και στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο και «αρχίζουν να την υπολογίζουν».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούλιν τόνισε ότι η χώρα του αρνείται να μπει σε σύγκρουση με τη Ρωσία και να γίνει το «πεζικό του ΝΑΤΟ».