Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε θα εκδώσει σήμερα τελεσίγραφο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία βρίσκονται σε έριδα, ότι είτε θα επιταχύνουν την κυβερνητική δράση είτε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την παραίτησή του, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera.

Ads

Ο Κόντε θα καταστήσει σαφές σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την ΕΕ, σύμφωνα με την La Repubblica, η οποία επικαλείται διάφορες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Ιταλία με την οποία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε το 2018 αντί να μειωθεί όπως απαιτείτο, στήνοντας το σκηνικό για μια πιθανή νομική σύγκρουση με τον ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή πάντως οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις κορυφώνονται αυτή τη φορά με αφορμή την προσάραξη στη Βενετία ενός γιγαντιαίου κρουαζιερόπλοιου και την σύγκρουσή του με τουριστικό πλοιάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις άνθρωποι. Ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ξιφούλκησε κατά των εταίρων του, δείχνοντας έμμεσα τον υπουργό Μεταφορών και στέλεχος των 5 Αστέρων Ντανίλο Τονινέλι: «Μου φαίνεται πως μία λύση για να αποφευχθούν προβλήματα, όπως αυτό το ναυτικό συμβάν στη Βενετία, την είχαμε επεξεργασθεί ήδη το 2018, με τη διεύρυνση ενός από τα κανάλια κι ενός τμήματος του λιμένα στο Πόρτο Μαργκέρα, όμως αυτό παρεμποδίσθηκε επί μήνες ένεκα του «όχι» που αντέταξε ένα υπουργείο της Ρώμης, κι όχι ένα υπουργείο της Λέγκας».

Ads

Τη σκυτάλη πήραν από τον ηγέτη τους και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λέγκας Ρικάρντο Μολινάρι και η βενετή βουλευτής Κέτι Φολιάνι, που επιβεβαίωσαν πως το σχέδιο για τα «μεγάλα σκάφη στη Βενετία, ήταν έτοιμο ήδη από τον Νοέμβριο του 2018» και το στήριζαν οι τοπικές αρχές και οι εφοπλιστές κι εξέφρασαν τη λύπη τους που το υπουργείο Μεταφορών τροχοπέδησε την εφαρμογή του. Η ολιγωρία του Τονινέλι, υποστηρίζουν, να λάβει μία απόφαση, περιορίζοντας τη λύση στον ελλιμενισμό των πλοίων στην Κιότζια, ουσιαστικά δηλ. στα ανοικτά.

Άμεση ήταν η απάντηση του Τονινέλι, μέσω Facebook: «Αυτή είναι η λύση που υπαινίσσεται η Λέγκα; Να ακουμπάνε ένα κρουαζιερόπλοιο και ένα πετρελαιοφόρο, με τους συμπαρομαρτούντες κινδύνους; Ή να παρουσιάζει ως πρώτη εικόνα της Βενετίας στην αποβίβαση εκατομμυρίων τουριστών τα εργοστάσια πετροχημικών (στη Μαργκέρα); Εμείς βρισκόμαστε εδώ μόλις 12 μήνες κι έπειτα πολλά χρόνια αδράνειας είμαστε κοντά σε μία λύση, που επιτέλους προσεγγίζει τις ανάγκες του τουρισμού, των γραφείων ταξειδίων, του περιβάλλοντος και του τοπίου. Τα φληναφήματα τα αφήνουμε σε άλλους», τόνισε.

Πηγές του υπουργείου ενημέρωσαν πως για τα μεγάλα σκάφη στη Βενετία έχουν από καιρό δρομολογηθεί θεσμικές λύσεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν καταρτίσει ένα πρόγραμμα ώστε μέσα στον Ιούλιο να επιτευχθεί μία τελεσίδικη λύση, που θα εστιάζεται στην απομάκρυνση των μεγάλων σκαφών από το κανάλι της Τζουντέκα και τον Άγιο Μάρκο.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Πολιτισμού (μέλος του Κινήματος για τα Πέντε Αστέρια) μέσω Twitter έλαβε θέση στο θέμα: «Σήμερα όλοι λένε πως δεν θέλουν τα μεγάλα πλοία να περνούν από τη Τζουντέκα. Ακόμη κι όσοι είχαν προσφύγει κατά του σχεδίου του υπουργείου για την προστασία της Βενετίας. Τώρα, συνεπείς στον εαυτό τους, αποσύρουν την προσφυγή τους. Αρκετά στην υποκρισία, ναι στις συγκεκριμένες δράσεις».