Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στη Συρία, με την Άγκυρα να απειλεί την Δαμασκό, ακόμη και με εισβολή. «Δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις στην συριακή πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, πήραν αυτό που τους άξιζε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, κατά την οποία πρόσθεσε ότι την Τετάρτη, θα ανακοινώσει λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ads

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, ο επικεφαλής του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος και στενός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Εάν χρειαστεί, το τουρκικό έθνος θα πρέπει να προετοιμαστεί για εισβολή στη Συρία» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το cyprustimes.com.

Ακόμα, δε παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εγκληματία και δολοφόνο».

Ads

Στην συριακή επαρχία του Ιντλίμπ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση του συριακού κυβερνητικού στρατού εναντίον αντικυβερνητικών και τζιχαντιστικών ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες σε μόλις περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας τα αντίποινα της Άγκυρας, η οποία ισχυρίζεται ότι σκότωσε πάνω από 100 Σύριους στρατιώτες.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ταφτανάζ, κάνοντας λόγο «για νεκρούς και τραυματίες» μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη σήμερα στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο προσθέτει ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ίδια μκο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας.

Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε «συντριβή» χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Νωρίτερα, το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber είχε μεταδώσει ότι Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο που πιστεύεται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ.

Πεσκόφ: Αλωνίζουν οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, η οποία στηρίζει τον Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να συζητήσουν την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ναι», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν προγραμματίζεται για την Τρίτη μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία.

«Το πιο σημαντικό είναι να τερματιστεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Θεωρούμε αυτού του είδους τις στρατιωτικές επιχειρήσεις απαράδεκτες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ιντλίμπ. «Στην πραγματικότητα δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι, δυστυχώς, εδώ και καιρό αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες αισθάνονται αρκετά ελεύθερες στην Ιντλίμπ (…) και το πιο σημαντικό (…) οργανώνουν επιθέσεις και επιθετικές ενέργειες εναντίον τόσο των συριακών όσο και δικών μας εγκαταστάσεων», πρόσθεσε. Στο μεταξύ ο Πεσκόφ επισήμανε ότι προς το παρόν δεν είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συμφωνήσουν να έχουν επαφές εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για την κατάσταση στη Συρία.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

«Οι εγγυητές της ανακωχής στην Συρία, η Ρωσία και το Ιράν, πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις του καθεστώτος. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα έχουν τηλεφωνική συνομιλία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα γίνει και με τίνος πρωτοβουλία η τηλεφωνική συνομιλία.

Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι η Άγκυρα «τηρεί πάντα όλες τις δεσμεύσεις που υπογράφει». «Δεδομένης της κατάστασης με τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ συνεχίζουμε τις επαφές με τους εταίρους μας από την Ρωσία. Αφίχθη στην χώρα μας ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Ας γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν θα αφήσουμε επουδενί χωρίς απάντηση τον θάνατο των στρατιωτών μας στη Συρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.