Ο πρωθυπουργός της βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, που εθεωρείτο ύποπτος για πιθανολογούμενη κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε ένα μεγάλο πολιτικό-σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται και η σύζυγος του, κρίθηκε αθώος μετά από εσωτερική έρευνα και ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Ads

«Σε κάθε στιγμή ενήργησα σωστά και σύμφωνα με το δημόσιο αξίωμα μου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο προτεστάντης αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του ενωτικού κόμματος DUP διευκρίνισε ότι ανέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της επαρχίας, αφού εγκατέλειψε προσωρινά το αξίωμά στις 11 Ιανουαρίου, υποσχόμενος να αποδείξει την αθωότητά του.

Ο κ. Ρόμπινσον είχε δεχτεί σοβαρές πιέσεις αφότου η σύζυγός του Ιρις, 60 ετών, κατηγορήθηκε από ένα ντοκιμαντέρ του BBC ότι είχε διαπράξει κατάχρηση δημοσίου χρήματος εξασφαλίζοντας οικονομική ενίσχυση για έναν νεαρό άνδρα με τον οποίο είχε μία εξωσυζυγική σχέση.

Ads

Αυτό το σκάνδαλο προκάλεσε αναταραχή στην επαρχία και απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν καθολικοί και προτεστάντες, και να πλήξει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία.